21 Ιανουαρίου 2019

Αλβανία – Μαυροβούνιο: Ο αγωγός TAP και ο αυτοκινητόδρομος Αδριατική –Ιόνιο, έργα που ενώνουν τις δύο χώρες


Ιανουάριος 21, 2019. 

Τίρανα.

Ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής- Ιονίου και η σύνδεση του Μαυροβουνίου με τον  αγωγό TAP, είναι τα δύο μεγάλα έργα που συζητήθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του Αλβανού προέδρου, Ιλίρ Μέτα, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.





Ο Αλβανός πρόεδρος έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από τον πρόεδρο, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Ο Μέτα τόνισε ότι αυτά τα δύο έργα, μαζί με τη διατήρηση, τη διαχείριση και την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της λίμνης Σκόδρα και της γύρω περιοχής, καθώς και έργα στα σημεία διέλευσης των συνόρων με την κατασκευή νέων διαδρόμων και πολλά διασυνοριακά έργα, τόσο στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας όσο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα αποτελέσουν μια εξαιρετική ευκαιρία για την επίλυση των εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων.


Συγχρόνως θα δώσουν την ευκαιρία τα συνοριακά έργα να αναπτυχθούν περαιτέρω οι πολιτιστικές, εμπορικές, οικονομικές ανταλλαγές ή θα δώσουν τη δυνατότητα επίλυσης πολλών περιβαλλοντικών ζητημάτων που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες.


Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα,  τόνισε, ακόμη, ότι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ενίσχυσης της συνεργασίας έχει να κάνει με την περαιτέρω ένταξη των Αλβανών στο Μαυροβούνιο και με  το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων του Μαυροβουνίου στην Αλβανία.


«Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν όλα τα κίνητρα, τους λόγους, αλλά και τα θεμέλια για την ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Αλβανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το αλβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: