4 Σεπτεμβρίου 2018

Δημοσιογράφοι στην Αλβανία εγκαταλείπουν φοβισμένοι τη χώρα…


Σεπτέμβριος 4, 2018
Τίρανα.
Η Ένωση Δημοσιογράφων Αλβανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι πάνω από 45 δημοσιογράφοι από διαφορετικά μέσα ενημέρωσης ζήτησαν πολιτικό άσυλο ή υπηκοότητα σε άλλα κράτη ως μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα, στην οποία απειλείται η ζωή τους λόγω της άσκησης των καθηκόντων τους, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Ο επικεφαλής της Ένωσης Αλβανών δημοσιογράφων, Αλεξάντερ Τσίπα, αναφέρει ότι κατά την περίοδο 2017-18 αναφέρθηκε μια σειρά δημοσιογράφων που απειλούνται και προσέφυγαν σε χώρες της Ευρώπης ή στην Αμερική ζητώντας άσυλο λόγω απειλών για τη ζωή τους εξαιτίας των καθηκόντων τους ή ζήτησαν την ιδιότητα του πολίτη σε άλλες χώρες.

«12 δημοσιογράφοι ζήτησαν άσυλο σε χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ λόγω  των κινδύνων στην εργασία τους, ενώ 34 άτομα ζήτησαν την ιδιότητα του πολίτη σε άλλες χώρες. Σχεδόν όλοι τους έχουν συμπληρώσει αρχεία αποδεικτικών στοιχείων και έγγραφ για απειλές κατά την εργασία και ετοιμάζονται να φύγουν», δήλωσε ο Τσίπα.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση με όπλο κατά της δημοσιογράφου Κλοντιάνα Λάλα, μια άλλη γνωστή δημοσιογράφος απειλήθηκε με θάνατο, γεγονότα τα οποία αναφέρθηκαν στον Επίτροπο για την Ελευθερία των Πληροφοριών και Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, Μπεσνίκ Ντερβίσι.

Η αλβανική Ένωση Δημοσιογράφων διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα για το «χαλάζι των σφαιρών» που έπεσε κατά της οικογενειακής οικίας της δημοσιογράφου Κλοντιάνα Λάλα.


Η Λάλα είναι μία από τις πιο δημοφιλής δημοσιογράφους με πολυετή εμπειρία στην κάλυψη του εγκλήματος στη χώρα.


Μετά από μια σειρά παρόμοιων περιστατικών, πολλοί δημοσιογράφοι στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι δέχονται παρόμοιες απειλές λόγω της εργασίας τους και δεν είναι λίγοι αυτοί που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Lapsi.al

Δεν υπάρχουν σχόλια: