5 Αυγούστου 2018

Τέλος Σεπτεμβρίου στην κυκλοφορία τα πρώτα 15χλμ του Άκτιο-Αμβρακία

Τέλος Σεπτεμβρίου στην κυκλοφορία τα πρώτα 15χλμ του Άκτιο-Αμβρακία
Οκτώμιση χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης και το θαύμα έγινε. Περί θαύματος πρόκειται όταν αναφερόμαστε στον οδικό άξονα Άκτιο-Αμβρακία που έχει το ρεκόρ να βρίσκεται σε κατασκευή τόσα πολλά χρόνια και να μην έχουν αποδοθεί ούτε 500 μέτρα.

Ευτυχώς αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου τα πρώτα 15 χιλιόμετρα δρόμου θα δοθούν στην κυκλοφορία κλείνοντας το "δράμα" τόσων ετών. Τα χιλιόμετρα αυτά ξεκινούν λίγο μετά (περίπου 1,5χλμ) την Υποθαλάσσια Αρτηρία Ακτίου-Πρέβεζας και καταλήγουν λίγο μετά την Βόνιτσα λειτουργώντας στην πραγματικότητα ως μία μεγάλη παράκαμψη της πόλης.
Είναι τμήμα της πρώτης εργολαβίας η οποία άλλωστε ήταν και η μόνη που διασώθηκε και συνέχισε να λειτουργεί. Με αυτά τα 15 χιλιόμετρα διευκολύνεται η πρόσβαση προς Λευκάδα-Άκτιο και Πρέβεζα και ήδη οι οδηγοί θα παρατηρήσουν μία μείωση στην χρονοαπόσταση κατά περίπου 10 λεπτά.
Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ-ΣΚΟΥΠΑ
Το Άκτιο-Αμβρακία (ή Αμβρακία Οδός αν θέλετε) έχει συνολικό μήκος 48,5χλμ. Τα υπόλοιπα χιλιόμετρα αφαιρόντας τα 15χλμ που θα ολοκληρωθούν, έχουν ενταχθεί στην περίφημη εργολαβία-σκούπα ο διαγωνισμός της οποίας είναι σε πλήρη εξέλιξηδσ.
Προσφυγές δεν έχουμε και υπολογίζεται πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να έχουμε ανακήρυξη της Κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ ως προσωρινής αναδόχου του έργου.
Στη συνέχεια η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μέχρι τις αρχές του 2019 η σύμβαση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να υπογραφεί.
Στόχος είναι μέσα στο 2019 να παραδοθούν στην κυκλοφορία επιπλέον 14χλμ που αποτελούν την νότιο-δυτική παράκαμψη Αμφιλοχίας. Αυτή η παράδοση θα εξοικονομήσει επιπλέον 10 λεπτά για τους οδηγούς και θα απαλλάξει την πόλη από το βαρύ κυκλοφοριακό φόρτο που το καλοκαίρι είναι πολλές φορές εφιαλτικός. Με αυτή την κίνηση θα έχουν δοθεί περίπου 29 από τα 48χλμ δρόμου και τα υπόλοιπα θα δοθούν σταδιακά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021 κλείνοντας την περίοδο κατασκευής.
Τότε η απόσταση Αντίρριο-Άκτιο και Αντίρριο-Λευκάδα θα μειωθεί σε περίπου 75-80 λεπτά και συνολικά η απόσταση από την Αθήνα θα μειωθεί αισθητά σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά από 4 ώρες που είναι σήμερα.
Ο αυτοκινητόδρομος της Αμβρακίας Οδού θα είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κάθετος άξονας της Ιόνιας Οδού και έπονται εκείνος προς Αγρίνιο, Αστακό, Τζουμέρκα και Πρέβεζα που θα ολοκληρώσουν το αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: