9 Φεβρουαρίου 2018

Ο Έλληνας Πρόεδρος, Παυλόπουλος επιμένει: Βάλτε τέλος στις αξιώσεις για «τους παλιούς συνεργάτες των ναζιστών»


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε άμεσα στην αντίδραση του αλβανού ομολόγου του, Ιλλύρ Μέτα, σχετικά με το τσάμικο θέμα». Κατά τη συνάντησή του με τον γεωργιανό ομόλογό του, Γιώργη Μαργβκελασβίλι, με τη γλώσσα του
διπλωματικού κώδικα, έριξε ξανά λάδι στη φωτιά, παραμονές της υπογραφής μιας «ιστορικής» συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών, όπως τη θεωρεί ο Ράμα.
Στηρίζουμε την προσπάθεια της φίλης χώρας μας της Αλβανίας, επισημαίνει ο Παυλόπουλος, αλλά οι αβάσιμες αξιώσεις τους για τους «παλιούς συνεργάτες των ναζιστών», δεν ευνοούν τη διμερή φιλία μας.
«Τέλος, στηρίζουμε και την προσπάθεια της φίλης χώρας μας της Αλβανίας. Θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι αυτή η στήριξη θα γίνει σεβόμενοι πλήρως το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, χωρίς να αφήσουμε κατά μέρους το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Τέλος, τα θέματα που εγείρονται από την αλβανική ηγεσία με αβάσιμε αξιώσεις για τους «παλιούς συνεργάτες των ναζιστών» δεν ευνοούν τη διμερή φιλία μας ούτε και την πρόοδο της γείτονα χώρας στην ευρωπαϊκή της πορεία»», δήλωσε ο έλληνας πρόεδρο.
Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα παρέμβαση του αλβανού πρόεδρου, Ιλλύρ Μέτα, απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις Παυλόπουλου, μέσω των οποίων κατηγορούσε τον τσάμικο πληθυσμό ως συνεργάτες σε εγκλήματα των ναζιστών, τις οποίες θεωρεί ότι δε συμβαδίζουν με το πνεύμα των συνομιλιών Μπουσάτι-Κοτζιά.
«Ο Παυλόπουλος δεν κινείται στο πνεύμα συντονισμού των Μπουσάτι και Κοτζιά. Οι δηλώσεις του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εμείς θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε μεταξύ των άλλων, σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος Ιλλύρ Μέτα.
SYRI.net
Μετάφραση tachydromos.org
ΠΗΓΗ: http://tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: