13 Φεβρουαρίου 2018

Η κατοχύρωση της ΕΕΜ


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση έλαβε χώρας χθες, Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, το βράδυ στα Ιωάννινα, και επαναλαμβάνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να έμοιαζε με παρουσίαση βιβλίου: πρόκειται για τον τόμο που περιέχει κείμενα
διαφόρων πολιτικών, διπλωματών, αναλυτών της πολιτικής και στρατηγικής, στην ουσία όμως ήταν συζήτηση και τοποθετήσεις περί των Ελληνοαλβανικών σχέσεων. Οι άνθρωποι που μετέχουν στο βιβλίο (των εκδόσεων Σιδέρης «Ελλάδα – Αλβανία – Επιστροφή στο Παρελθόν ή Φυγή στο Μέλλον»), υπό το συντονισμό του Πρέσβη ε.τ. κ. Αλέξανδρου Μαλιά, υπηρέτησαν από διάφορες θεσμικές θέσεις την προσέγγιση των δύο λαών και χωρών και προφανώς παραμένουν εντόνως ενδιαφερόμενοι για τις εξελίξεις και την προοπτική. Εξ άλλου ο τίτλος του πονήματος μιλάει από μόνος του για την προοπτική μιας συντεταγμένης πορείας των σχέσεων της Αθήνας με όλο τον αλβανικό στη Βαλκανική παράγοντα προκειμένου να τον υποστηρίξει στο όραμα που εφόσον εγκαταλείψει μεγαλοϊδεατισμούς και εθνικιστικές νοοτροπίες προσεγγίσει τάχιστα το κοινό ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Ομιλητής στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός απ’ τους καλύτερους γνώστες της ιστορίας των ζυμώσεων για την ίδρυση αλβανικού κράτους αλλά και των σχέσεων διαχρονικά μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Επί το πλείστον απ’ τους καλύτερους φίλους και συμπαραστάτες, παρότι εκείνος έκανε την αυτοκριτική του, και αυτό έχει σπουδαία σημασία στην υπόθεση της ΕΕΜ. Μίλησε επίσης ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο πρώην Πρέσβης στα Τίρανα κ. Αλέξανδρος Μαλιάς καθώς και ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Γεώργιος Χατζιθεοφάνους, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Τζίμα.
Ουσιαστική σε κάθε της πτυχή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Ενώσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ευάγγελου Ντούλε, ο οποίος όχι απλώς βιώνει καθημερινά την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι εφόσον υπάρξει κυβερνητική βούληση οι σχέσεις αυτές έχουν μονόδρομο την προοπτική συνεργασίας στο επίπεδο που οι λαοί έχουν ήδη προσδιορίσει. Επί το πλείστον ο κ. Ντούλες έχει σταθερά καταγγείλει κρατικές πρακτικές ή παρεμβολές πολιτικών ή πάραπολιτικών ομάδων που διεγείρουν τον ανθελληνισμό στην Αλβανία. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ που στο παρελθόν είχε θητεύσει και Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αναφέρθηκε στις συνέπειες της μη ενωμένης έκφρασης τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών στόχων που άπτονται των δικαιωμάτων της ΕΕΜ, της πολιτικής εκπροσώπησης της ΕΕΜ. Ωστόσο όμως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μαζί με τις ευθύνες των δημοσίων προσώπων της ΕΕΜ ευθύνες υπάρχουν και στην μη σταθερή υποστήριξη ενωτικών προσπαθειών απ’ την ελληνική πολιτική και τα πολιτικά κόμματα.
Οι άλλοι ομιλητές, ο κ. Παπαδόπουλος και Μαλιάς ήταν ακόμη αμεσότεροι καθώς ανέφεραν ότι συνήθως η ΕΕΜ αντιμετωπίστηκε με κριτήρια μικροπολιτικής και εκλογικής εκμετάλλευσης, ενώ δεν εξέλειπαν και αντιλήψεις που την αντιμετωπίζουν ως εμπόδιο στην προσέγγιση της Αθήνας με τα Τίρανα.
Εν πάση περιπτώσει, ενώ η εκδήλωση χθες φαίνονταν να ήταν αφιερωμένη στις σχέσεις των Αθηνών με τα Τίρανα, στην ουσία σημείο αναφοράς είχε τις εγγυήσεις και την προοπτική επιβίωσης της ΕΕΜ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τουλάχιστον για τους ομιλητές της εκδήλωσης στα Ιωάννινα, θα έχουν νόημα και θα κριθούν απ’ την επίδραση στη βελτίωση της θέσης της ΕΕΜ. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητο αλλά είναι το θεμιτό να επηρεαστούν κρατικές πολιτικές ώστε να έχουν μετρώνται τα αποτελέσματα εξωτερικής πολιτικής με την ενίσχυση και την προοπτική σε βάθος χρόνου των κοινοτήτων της ΕΕΜ. Απ’ την πλευρά της δε η ΕΕΜ, τα μέλη και οι κοινότητες της όπως και η ιστορία αποδεικνύει ανταποδίδει εφόσον λειτουργεί ως πεδίο στο οποίο οι δύο λαοί γνωρίζονται και αναπτύσσουν δεσμούς που ανακαλύπτουν απ’ την ιστορία.
Η κατοχύρωση της ΕΕΜ, η βελτίωση των συνθηκών για τα μέλη της δεν έγκειται μόνο στη διάθεση των Τιράνων και την επίδειξη καλών πρακτικών έναντι του θεσμικού πλαισίου των οργανισμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης ως προς τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Και ούτε πρέπει να έχει ευκαιριακό χαρακτήρα προκειμένου η Αλβανία επιδείξει «πειθάρχηση» προς εκπλήρωση προαπαιτούμενων για την έναρξη διαπραγματευτικών ή ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ. Τα δικαιώματα για την ΕΕΜ και η ευημερία της πρέπει να αποτελούν το μέτρο για την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι απλά ότι διαθέτει εκτόπισμα έστω και περιορισμένο στη διαχείριση αυξανόμενου εθνικισμού και δύναται ανταποκριθεί στον ελάχιστο αυτό στρατηγικό ρόλο. Είναι για την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού έναντι της ιστορίας. Επιπλέον δε η κατοχύρωση της ΕΕΜ έχει ιστορική διάσταση και προφανώς την απαραίτητη επικαιροποίηση στο πνεύμα της σύγχρονης μεταπολεμικής Ευρώπης, των πρακτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το θεσμικό κεκτημένο για τις εθνικές μειονότητες.
Η κατοχύρωση της ΕΕΜ κυρίως πρέπει να αποτελεί καθημερινό προβληματισμό για τα μέλη της και όσα έχουν αναλάβει δημόσιο ρόλο ειδικά.
Η ανάγνωση ιστορικών κειμένων, πρακτικών και συμβάσεων με τα οποία άμεσα έμμεσα αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη του δεν είναι ζήτημα εθνικισμού και ούτε απλά χρήσιμα για τις απαραίτητες απαντήσεις σε αμφισβητίες στο αλβανικό πλάνο.

Φωτογραφίες Δημοσθένης Ζιούλης
ΠΗΓΗ: http://tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: