20 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη Ερντογάν για: Αλβανούς, Μεγάλη Αλβανία, Ισλάμ


Ιούνιος 20, 2017

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξή που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη,  στον δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα της  αλβανικής τηλεόρασης ‘Top Channel’ αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία κατά κόρον συζητιούνται στην Αλβανία.

Όπως είναι η σχέση μεταξύ των χωρών, η λεγόμενη ‘Μεγάλη Αλβανία’ καθώς και η σχέση με το Ισλάμ.

Στην ερώτηση πως βλέπει η Τουρκία την Αλβανία και τους Αλβανούς, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: 

«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας έχουν ένα μοναδικό βάθος από ό, τι με άλλες χώρες. Είμαστε μαζί για 500 χρόνια και από τότε έως σήμερα η σχέση αυτή είναι πολύ ισχυρή και ενεργή. Η Αλβανία είναι μια χώρα με μοναδική πολιτιστική και θρησκευτική πολυμορφία και από την άποψη αυτή υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. 

Αυτή η συνύπαρξη είναι ένα περιουσιακό στοιχείο και προσεύχομαι συχνά για αυτό που πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω από την Αλβανία. Αλλά, υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να επωφεληθούν και να διαιρέσουν τη χώρα.

Προσεύχομαι να σπάσουν το κεφάλι τους στον τοίχο. Αυτά τα θέματα της θρησκευτικής αρμονίας  που σε μια άλλη χώρα μπορεί να είναι ευαίσθητα, κάνει τη χώρα ακόμη πιο όμορφη και αυτόν τον πλούτο δεν πρέπει να τον αγγίξει κανείς. Οι Αλβανοί και η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψουν να καταστραφεί από άλλους.

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον αγαπητό φίλο μου, τον πρωθυπουργό Έντι, στις προσπάθειές του καθώς και στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο. Προσωπικά είμαι υπέρ της αλληλεγγύης μεταξύ τους.Οι εκλογές στην Αλβανία θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής και πιστεύω ότι οι Αλβανοί θα ενισχύσουν το μέλλον τους.

Στην ερώτηση ότι «ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι θεωρούν πρόβλημα ότι η Αλβανία έχει μουσουλμανικό πληθυσμό, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αυτό συμβαίνει και για την Τουρκία», ο Ερντογάν απάντησε ότι πιστεύει στη συνύπαρξη.

 Ωστόσο, τόνισε:

 Στη Βοσνία, για παράδειγμα είναι σαφές αυτό που συμβαίνει. Η εφαρμογή της συμφωνίας Ντέιτον δεν έφερε ό,τι αναμένονταν. Έχουμε ένα ρητό που χρησιμοποιήσαμε ‘τη συμμαχία των πολιτισμών, οι διαφορές μας είναι πηγή της ευημερίας». Για αυτό μην φοβάστε, θα πρέπει να αισθάνεστε καλύτερα για αυτό. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή στην κατανόηση για το ποιος πρέπει να προστατευθεί. Η Αλβανία, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο θα ωφεληθούν από αυτό.

Στην ερώτηση «εάν είναι αλήθεια η πεποίθηση που υπάρχει στα Βαλκάνια ότι η Τουρκία ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες κομμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Αλβανία», ο Ερντογάν δήλωσε: 



«Είναι ένας πολύ άσχημος ισχυρισμός και δεν ωραίο να πω για αυτό. Μπορεί να υπάρχουν πολιτικά κόμματα με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια ιδεολογία ή ακόμη και στην Ευρώπη. Πολλά πολιτικά κόμματα στα Βαλκάνια εκφράζοντας τις απόψεις του θέλουν να επωφεληθούν από την εμπειρία μας, θέλουν να μάθουν από εμάς και είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Από πνευματική άποψη αυτό δεν πρέπει να ενοχλεί κανέναν. Εμείς, ως Τουρκία δεν συμμετέχουμε σε πολιτικούς ανταγωνισμούς, δεν θα είχε νόημα. Όμως σε διεθνές επίπεδο, αν ορισμένα κόμματα ζητούν τις γνώσεις μας, θα χαρούμε να τις μοιρασθούμε».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου πως βλέπει τις δηλώσεις  του πρωθυπουργού  Έντι Ράμα ότι εάν η ΕΕ αρνηθεί την ένταξη της Αλβανίας  θα βρει άλλη λύση ή θα δημιουργήσει μια Μεγάλη Αλβανία με Αλβανούς από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

« Δεν είναι αυτό  που θα θέλαμε να πιστεύουμε. Κάθε χώρα θα πρέπει να εξετάζεται με τις γεωγραφικές συνθήκες της. Οι παρεμβάσεις, όπως έχουμε δει στην ιστορία είναι λάθος. Ό, τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, τη Συρία, βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων τις πόρτες μας και δεν βλέπουμε παρόμοιες επεμβάσεις στα Βαλκάνια.
Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν τέτοιους λογαριασμούς με τα Βαλκάνια, εμείς δεν θα τους επιτρέψουμε να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η εδαφική ακεραιότητα των χωρών των Βαλκανίων πρέπει να τηρείται πάντοτε. Αυτό υπερασπιζόμαστε. Είτε είναι τα Σκόπια, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η Αλβανία ή η Σερβία- δεν έχει σημασία ποια χώρα είναι- κανείς δεν πρέπει να παίζει με αυτά τα παιχνίδια. Όλες αυτές οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα, όπως ήταν στο παρελθόν θα πρέπει να είναι και στο μέλλον».


Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Αλβανία  σε πολλούς τομείς όπως στον πολιτικό, εμπορικό,πολιτιστικό, οικονομικό και στρατιωτικό.


«Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε κάθε είδους υποστήριξη στην Αλβανία, όταν θα έπρεπε, γιατί πιστεύουμε ότι η Αλβανία είναι μια σημαντική χώρα στα Βαλκάνια. Είναι μια πηγή αλληλεγγύης για εμάς», είπε.
(top-channel.tv)


Δεν υπάρχουν σχόλια: