7 Απριλίου 2017

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Στοκχόλμη

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Στοκχόλμη
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Συναγερμός σήμανε στη Σουηδία για το αιματηρό συμβάν που σημειώθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης.



Ήταν περίπου 15.00 το μεσημέρι όταν ένα κλεμμένο φορτηγό από εργοστάσιο Ζυθοποιίας έπεσε πάνω στο πλήθος και σταμάτησε σε τοίχο στο εμπορικό κέντρο της πόλης (Drottningatan). Από το φορτηγό εξήλθαν τρεις ένοπλοι άνδρες, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον αστυνομικών και πλήθους. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν μερικά λεπτά αργότερα, ενώ ο τρίτος διαφεύγει και πιστεύεται ότι κρύβεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ο οποίος και εκκενώθηκε. 

Κατά το συμβάν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ απροσδιόριστος είναι ακόμη ο αριθμός των τραυματιών (ανέρχεται πιθανότατα σε δεκάδες). Η σουηδική αστυνομία κάλεσε αμέσως τους πολίτες να αποφεύγουν επισκέψεις στο κέντρο της πόλης, ενώ ο πρωθυπουργός σε επίσημες δηλώσεις του μίλησε για τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για την εθνικότητα ή την καταγωγή των τρομοκρατών. Κατά την αστυνομία, ο τρίτος τρομοκράτης φορά πράσινο μπουφάν, άσπρα παπούτσια και γκρι μπλούζα. Ωστόσο, επισήμως οι Αρχές δεν επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής ότι ο πρώτος συλληφθείς ήταν και ο οδηγός του φορτηγού.

Ο φερόμενος ως τρίτος τρομοκράτης με το πράσινο μπουφάν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές
Ο φερόμενος ως τρίτος τρομοκράτης με το πράσινο μπουφάν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές


To ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών έχουν διακομισθεί με ασθενοφόρα, τραυματισμένοι από το σημείο, ενώ η σουηδική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες με καπνό να βγαίνει από το πολυκατάστημα πάνω στο οποίο κατέληξε το φορτηγό.

Πρωθυπουργός της Σουηδίας: Η Σουηδία δέχεται επίθεση

Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβέν.
Ο Λεβέν μίλησε λίγη ώρα μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη που συγκλονίζει την Ευρώπη και υποστήριξε ότι «η Σουηδία δέχεται επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια». Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας επιβεβαίωσε την είδηση ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος ενώ ανέφερε ότι το φορτηγό είχε κλαπεί. Η αστυνομία ανακοίνωσε την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού της Στοκχόλμης.



Ο ύποπτος, φερόμενος ως δράστης που συνελήφθη από τις σουηδικές αστυνομικές αρχές
Ο ύποπτος, φερόμενος ως δράστης που συνελήφθη από τις σουηδικές αστυνομικές αρχές


Το σημείο της επίθεσης





(Το φορτηγό που παρέσυρε πολίτες)


(Φωτιά εκδηλώθηκε κατά την πρόσκρουση στο εμπορικό κέντρο)


(Το φορτηγό καρφώθηκε σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης)





Αυτόπτες μάρτυρες

«Περπατούσα στον κεντρικό δρόμο, όταν μεγάλο φορτηγό εμφανίστηκε από το πουθενά. Δεν μπορούσα να δω πως, αλλά βγήκε εκτός ελέγχου. Είδα να έχει πέσει πάνω σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από εκεί», λέει αυτόπτης μάρτυρας με το όνομα Δημήτρης, σε σουηδική εφημερίδα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε: «είδα εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν για να σώσουν την ζωή τους».



(Πανικός στο κέντρο της πόλης)

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: