20 Απριλίου 2017

Η κρίση θέλει χωριό


Οι γιορτές αποτελούν πάντα αφορμή για να «ζωντανεύουν», έστω για λίγες ημέρες, τα χωριά μας και μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το Πάσχα, που δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

Αυτές τις γιορτινές ημέρες περίμεναν με ανυπομονησία και φέτος οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού Βελιάχοβο, στην περιοχή Μεσοποτάμου δήμος Φοινικαίων, για να δουν ξανά να ανοίγουν κλειδωμένα σπίτια, να παίρνουν ζωή οι δρόμοι και η πλατεία , οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έμοιαζαν να έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη.
Βαρόμετρο για το φετινό Πάσχα, αφού από την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη για τις γιορτές  πήρε ξανά μια «ανάσα» ζωής το ορεινό χωριό σε μία περίοδο που τόσο πολύ την έχει ανάγκη.


Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα λοιπόν, ο ορεινός  αυτός  μικρός "παράδεισος'' έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, με αφορμή τις γιορτές τους ανθρώπους του, τα ξενιτεμένα παιδιά του, για να πάρει μία καλή δόση ζωής και ζωντάνιας. Το χρειάζονται αυτό και οι μόνιμοι κάτοικοί του που είναι γεγονός ότι έχουν απομείνει να φιλούν Θερμοπύλες.

Εξάλλου, η κρίση ευνοεί στις μέρες μας την ανοιξιάτικη εξόρμηση  στα χωριά  για Πάσχα.
 Εδώ υπάρχει τουλάχιστον εξασφαλισμένη διαμονή, αφού όλοι διαθέτουν ένα σπίτι στο χωριό ή κάποιο κοντινό συγγενή. 

Για να παραμείνει ζωντανό το χωριό  κάνουμε έκλυση στον δήμαρχο Φοινικαίων να φροντίσει για τον δρόμο, μόνο με 4 επί 4 μπορεί να φθάσει κάποιος στο χωριό.

επιμέλεια 

Αλέξανδρος Γκίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: