24 Φεβρουαρίου 2017

To πρώτο "στίγμα" Τραμπ


Tις προθέσεις και τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την Ελλάδα αποκάλυψε το «δεξί χέρι» του νέου Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο, ο Αμερικανός υπουργός έδωσε το «στίγμα» επαναλαμβάνοντας την άποψη που είχε διατυπώσει και προεκλογικά ο Τραμπ, λέγοντας πως η ελληνική κρίση είναι ένα αμιγώς «ευρωπαϊκό ζήτημα».
Ο Αμερικανός υπουργός έδωσε το «στίγμα» επαναλαμβάνοντας την άποψη που είχε διατυπώσει και προεκλογικά ο Τραμπ, λέγοντας πως η ελληνική κρίση είναι ένα αμιγώς «ευρωπαϊκό ζήτημα»Oι δηλώσεις αυτές, τις οποίες ο Μνουτσίν τις έκανε στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι έχουν την κύρια ευθύνη για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, καθίστανται πλέον πάγια θέση της αμερικανικής διοίκησης, σχολιάζουν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι.

Οι συντάκτες της «WSJ» σχολιάζουν ότι οι εν λόγω αναφορές, σε συνδυασμό με τη συνομιλία που είχε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη, υποδηλώνουν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το Ταμείο να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή του αναφορικά με την Ελλάδα, κρατώντας το εκτός του τρίτου προγράμματος στήριξης για το ορατό μέλλον.

«Συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ αναφορικά με αυτό, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε πως το ΔΝΤ θέτει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του την ψήφιση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και τη δέσμευση συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τη «WSJ», η ομάδα Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ, καθώς αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία να προσφέρει αξιοπιστία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης.

Αν η Ουάσινγκτον εκπέμψει σήμα ότι δεν θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να πειράξει τα νούμερά του αναφορικά με την Ελλάδα, προκειμένου να καταστήσει λειτουργική την ευρωπαϊκή διάσωση -όπως έκανε στα πρώτα δύο προγράμματα-, το Ταμείο θα έχει την υποστήριξη του πιο ισχυρού μέλους του προκειμένου να εμμείνει στη θέση του.





Ποιος είναι ο Στίβεν Μνουτσίν
Ο Μνουτσίν ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Ο Μνουτσίν είναι ο πρώτος αξιωματούχος με μεγάλη εμπειρία στη Wall Street που ανέλαβε τα ηνία του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, μετά τον πρώην προϊστάμενό του Χένρι Πόλσον (πρώην ηγετικό στέλεχος της Goldman Sachs) που υπηρέτησε στο αμερικανικό Υπ. Οικονομικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο, στη διάρκεια των πρώτων χαοτικών σταδίων της οικονομικής κρίσης του 2008-2009.

Ο νέος υπουργός έχει εργαστεί για 17 χρόνια στην Goldman Sachs, πριν την εγκαταλείψει το 2002, όταν ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία (Dune Capital Management). Μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας επένδυσε σε ταινίες παραγωγής των κινηματογραφικών εταιρειών 20th Century Fox και Time Warner Inc. «Avatar», «Mad Max», «Fury Road» και «Suicide Squad».

ΠΗΓ: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: