13 Φεβρουαρίου 2017

Ο πρόεδρος του κόμματος MEGA-EEMM «καλεί» το ΚΕΑΔ σε συμμαχία ενόψει βουλευτικών εκλογών (βίντεο)

Με αφορμή τις εκλογές της ηγεσίας του κόμματος MEGA-EEMM, ο πρόεδρος κ. Χρήστος Κίτσιος έκανε δηλώσεις σε Αλβανικό κανάλι όπου αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία που εκτός απροόπτου θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου του 2017.

Ο κ. Κίτσιος, απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς το ΚΕΑΔ για να δημιουργήσουν μια προεκλογική συμμαχία των δύο κομμάτων και με την στήριξη της οργάνωσης ΟΜΌΝΟΙΑ που εκπροσωπεί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Μέχρι στιγμής το κόμμα ΚΕΑΔ και η οργάνωση ΟΜΌΝΟΙΑ δεν έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά με την πρόσκληση για συμμαχία του κ. Κίτσιου.



Ο κ. Ντούλες, τους τελευταίους μήνες έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο πλευρό του προέδρου του Δημακρατικού Κόμματος της Αλβανίας και σε συναντήσεις εκπροσώπων του δεξιού συνασπισμού στην Αλβανική βουλή. Μέχρι στιγμής όμως η συμμετοχή του ΚΕΑΔ στο προεκλογικό συνασπισμό των δυνάμεων της δεξιάς δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τον ίδιο η από εκπρόσωπο του κόμματος. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και λόγω του τωρινού εκλογικού νόμου, όλα δείχνουν πως η ελληνική μειονότητα δεν θα έχει εκπρόσωπο στην Αλβανική βουλή, εκτός εάν το ΚΕΑΔ ενταχθεί σε μια από τις δύο μεγάλες συμμαχίες.
H συμμαχία με το κόμμα MEGA, δεν θα έδινε κάποιο εκλογικό πλεονέκτημα στο ΚΕΑΔ στις βουλευτικές εκλογές εφόσον αυτή η συμμαχία δεν θα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης προεκλογικής συμμαχίας με ένα από τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα στην Αλβανία. Ενώ στις τοπικές εκλογές του 2015, μια τέτοια συμμαχία θα είχε αποτρέψει την ήττα των υποψηφίων των κομμάτων της ελληνικής μειονότητας στις μειονοτικές περιοχές. Η έλλειψη πρόθεσης από τα δύο κόμματα (ΚΕΑΔ και MEGA) να δημιουργήσουν μια συμμαχία στις τοπικές εκλογές του 2015, ήταν μια χαμένη ευκαιρία που θα μπορούσε να είχε θέσει τις βάσεις όπου θα μπορούσε να στηριχθεί η σημερινή πρόταση του κ. Κίτσιου.
Πάντως ο ρόλος της οργάνωσης ΟΜΌΝΟΙΑ και του προέδρου της κ. Λεωνίδα Παππά, θα είναι καθοριστικός στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο μειονοτικών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: