13 Φεβρουαρίου 2017

Νέα εκτόξευση πυραύλου

Νέα εκτόξευση πυραύλου
Στην πρώτη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μετά την ανάδειξη Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής η Β. Κορέα, σε μια κίνηση «επίδειξης δύναμης» όπως τη χαρακτήρισε η Ν. Κορέα.

Στην πρώτη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μετά την ανάδειξη Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής η Β. ΚορέαΟ πύραυλος μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν εκτοξεύθηκε στις 07:55 (τοπική ώρα, 00:55 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, και διέγραψε τροχιά προς ανατολάς, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση «περίπου 500 χιλιομέτρων», σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.

Ο εκπρόσωπος της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ δήλωσε πως ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και ότι η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική» αλλά δεν διευκρινίζεται αν θεωρούν ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη».

Τον Οκτώβριο του 2016 η Βόρεια Κορέα είχε κάνει δύο δοκιμές πυραύλων Μουσουντάν από την ίδια βάση. Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στις 09:30 (τοπική ώρα).

Στο μήνυμά του προς τον λαό της Βόρειας Κορέας για το νέο έτος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ανακοινώσει πως η χώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει την αποτρεπτική της ισχύ.

Πρώτη εκτόξευση μετά την ανάδειξη Τραμπ
Ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ τόνισε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια». 
Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για την δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, αλλά κατά τρόπο ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να τις αναγνωρίσει, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική από μέρους της Ουάσινγκτον.

Οι πύραυλοι Μουσουντάν
Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα ήταν πιθανότατα τύπου Μουσουντάν, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμησή τους ότι επρόκειτο για πύραυλο μέσου βεληνεκούς.

«Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το Πανγκχίον, στην πόλη Κουσόνγκ, ήταν πιθανότατα μια βελτιωμένη εκδοχή πυραύλου Μουσουντάν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.





 Οι Musudan έχουν βεληνεκές 3.000-4.000 χιλιομέτρων.

Τραμπ: Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ιαπωνίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του μετά την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε ο Τραμπ κάνοντας δηλώσεις από κοινού με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε, παίρνοντας τον λόγο πριν από τον αμερικανό πρόεδρο, κατήγγειλε από το βήμα μια «εντελώς απαράδεκτη» πυραυλική δοκιμή. 

Η δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση των Τραμπ και Άμπε κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας.

«Το Τόκιο αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση άλλου ενός βαλλιστικού πυραύλου προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Φουμίο Κισίντα.

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί μια πρόκληση και παραβιάζει αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: