4 Απριλίου 2016

Η αποκάλυψη του WikiLeaks πυροδοτεί εξελίξεις


Η αποκάλυψη του WikiLeaks πυροδοτεί εξελίξεις

Πυρετός κυβερνητικών επαφών με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους ακολουθεί τη χθεσινή διαρροή των συνομιλιών μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου από τον ιστότοπο WikiLeaks. Την ίδια ώρα στο Χίλτον οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να έχουν αλλεπάλληλες συσκέψεις, με την Ντ. Βελκουλέσκου να καλείται σε απολογία για τους χειρισμούς του ΔΝΤ. 

Το τηλέφωνο του Μαξίμου έχει πάρει φωτιά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας από το Σάββατο έως σήμερα Κυριακή επικοινώνησε ήδη με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και, φυσικά, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. 

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. 

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, από τις παραπάνω επαφές διαπιστώθηκε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha αναφέρει πως οι εκπρόσωποι των θεσμών που συσκέπτονται σήμερα στο Χίλτον έχουν βάλει την Ντέλια Βελκουλέσκου «στη γωνία», καθώς οι ενέργειες του ΔΝΤ απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» τη συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης-θεσμών. 

Τόμσεν και Λαγκάρντ πετάνε για Βερολίνο - Υπό συζήτηση ο ρόλος του ΔΝΤ στο Μνημόνιο 3


Στο Βερολίνο θα βρεθεί εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το Reuters μεταδίδει πως την Τρίτη θα βρεθεί στο Βερολίνο και η Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο. 

Η «Suddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι στο επίκεντρο των επαφών του Π.Τόμσεν με τη γερμανική κυβέρνηση θα βρεθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά αρνείται να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που εισηγείται το ΔΝΤ.

Το έκτακτο ταξίδι θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, ενώ ο Πολ Τόμσεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο Δευτέρα στην Ολλανδία. 

Στο μεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να υποδεχτεί στη γερμανική πρωτεύουσα και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά τη γερμανική εφημερίδα, Τόμσεν και Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στα μέσα Απριλίου.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: