4 Απριλίου 2016

Άραβες χρηματοδοτούν την ένωση της Λαμπουριάς με την Χιμάρα

Στις 30 Μαρτίου έπεσαν οι υπογραφές και την πρώτη μέρα του Απρίλη ήρθε η επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό Ράμα πως βρέθηκαν τα χρήματα για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Αυλώνας - Λαμπούριας - Χιμάρας συνολικού μήκους 94 χιλιομέτρων.

70 εκατομμύρια δολάρια θα δώσει το "Αραβικό Ταμείο του Κουβέιτ για την Ανάπτυξη" με την μορφή χομηλότοκου δανείου σύμφωνα με την συμφωνία που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας Arben Ahmetaj με τον Υποδιευθυντή του Ταμείου Hamad Al-Omar, στις 30 Μαρτίου στα Τίρανα.
Ο δρόμος, που η κυβέρνηση Ράμα αποκαλεί "Ο δρόμος του Λούμι Βλόρες" (Ο δρόμος του ποταμιού της Αυλώνας), ουσιαστικά ενώνει τα χωριά της Λαμπουρίας με την Χιμάρα διασχίζοντας την οροσειρά Ακροκεραυνίων που αποτελεί ένα γεωγραφικό σύνορο που χώριζε της περιοχές αυτές.
Η επένδυση σε αυτό το έργο έχει μοιραστεί σε δύο τμήματα:
- Το πρώτο τμήμα είναι ο κεντρικός οδικός άξονας Αυλώνα - Βρανίστι - Κηπαρό (Χιμάρα).
- Το δεύτερο τμήμα είναι η κατασκευή παράπλευρων δρόμων που θα το ενώσουν με τα σχεδόν 60 χωριά της Λαμπουρίας και μιας γέφυρας που θα το ενώνει με τον αυτοκινητόδρομο προς Τεπελένι.
Η κυβέρνηση Ράμα "αδυνατεί" να βρει 3 με 4 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει την εγγραφή των περιουσιών στην Χιμάρα και το Λουκοβο αλλά δεν διστάζει να δανειστεί 70 εκατομμύρια δολάρια (από τους πρόθυμους Άραβες) για να κτίσει ένα δρόμο με καθαρά εθνικιστικό ρόλο που οικονομικά δεν θα προσφέρει τίποτα στην Χιμάρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: