7 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Στόχος μου είναι να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση - Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε σε μια πολύ «λεπτή» φάση της διαπραγμάτευσης


Σκηνικό αγωνίας στο «παρά πέντε» για την αξιολόγηση


Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος φαίνεται πώς μπαίνουν Αθήνα και δανειστές, καθώς μέχρι την Κυριακή αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, η οποία ενδεχομένως θα «επισφραγιστεί» με δύο ξεχωριστα κείμενα: ένα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα με το ΔΝΤ.

Παρά την αισιοδοξία της Αθήνας ότι η διαπραγμάτευση βαίνει προς ολοκλήρωση, καθώς έχει επέλθει συμφωνία ή, έστω, προσέγγιση στα βασικότερα «αγκάθια» που χωρίζουν κυβέρνηση και Τρόικα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες δεν κρύβουν ότι δεν επιτρέπεται, ακόμα, εφησυχασμός.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα σε επιτροπή του ολλανδικού Κοινοβουλίου και αφού εξέφρασε τη λύπη του για την ηχογράφηση της συνομιλίας ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, που διέρρευσε στα Wikileaks, ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση.

Την ίδια ώρα, συγκρατημένα αισιόδοξος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Επίτροπος για Οικονομικά ζητήματα, Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς να αποφύγει να δηλώσει όμως πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει και κενά, αλλά και πως βρισκόμαστε «σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας δύο φορές τη σημασία της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα και ολοκληρώνοντας την απάντησή του, λέγοντας πως ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στην Ουάσινγκτον. 

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στην Ευρώπη, ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πως οι επικεφαλής των θεσμών έχουν επιστρέψει στην Αθήνα εδώ και μια εβδομάδα και εργάζονται πάνω στα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τη φορολόγηση του ιδιωτικού εισοδήματος, την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Ο κ. Μοσκοβισί είπε πως τα ζητήματα αυτά είναι «αρκετά πολύπλοκα», αλλά και πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης». Ο Επίτροπος δήλωσε στη συνέχεια πως νιώθει ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

«Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλα ζητήματα και διχογνωμίες να μας αποσπάσουν την προσοχή» τόνισε και συνέχισε, λέγοντας πως «εστιάζουμε στα αποτελέσματα της διαδικασίας και από την αρχή εργαζόμαστε σε λογικές λύσεις». 

Για τον Πιέρ Μοσκοβισί στα οικονομικά ζητήματα ο ελληνικός προϋπολογισμός θα ελεγχθεί, έτσι ώστε να εξεταστούν οι στόχοι του 2015 και βάσει αυτών να εξεταστεί και το αν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2016 «είναι ρεαλιστικοί ή όχι».

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: