28 Απριλίου 2016

ΑΛΒΑΝΙΑ: ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ


Αλβανία Σε κινεζικά χέρια το αεροδρόμιο των Τιράνων

 Η εταιρεία “China Everbright” ανακοίνωσε  την εξαγορά του Αεροδρομίου των Τιράνων «Μητέρα Τερέζα». Σε επίσημη ανακοίνωση η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήρθαν σε συμφωνία με την Tirana Airport International για την παραχώρηση του αεροδρομίου των Τιράνων μέχρι το 2025. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί μέχρι το 2027, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα θέσει η Αλβανική Κυβέρνηση.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της συναλλαγής, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση την διαχείριση του αεροδρομίου θα την αναλάβει η “Ken Dynamics”  θυγατρική της “China Everbright” και της “Friedman Pacific”.

Η “Ken Dynamics” ιδρύθηκε το 1997 στο Hong Kong και ειδικεύεται σε επενδύσεις εκτός Κίνας, ενώ η  “Friedman Pacific” ιδρύθηκε το 2000 και αυτή στο Hong Kong και ειδικεύεται σε επενδύσεις σε αερολιμένες όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε όλη την υφήλιο.
Σύμφωνα με την “Ken Dynamics” το Αεροδρόμιο των Τιράνων είναι από τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα στην Ευρώπη και η αγορά ειναι η πρώτη που γίνεται στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της “Ken Dynamics” για επένδυσης σε διάφορες χώρες.
Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι η εξαγορά του αεροδρομίου των Τιράνων «Μητέρα Τερέζα» γίνεται ένα μήνα μετά την  συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία του διεθνές αεροδρομίου των Τιράνων για την άρση της αποκλειστικότητας για όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς την Αλβανία. Για να έρθει  αυτήν την συμφωνία η κυβέρνηση της Αλβανίας είχε παραχωρήσει για δυο επιπλέον χρόνια την διαχείριση του αεροδρομίου στην Tirana Airport International .
Η άρση της αποκλειστικότητας παντώς ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή και νέων αεροδρομίων στην Αλβανία, καθώς και την εισαγωγή στην Αλβανία αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.
Η σύμβαση 
Η σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2004 από την κυβέρνηση Νανο, και δίνει το δικαίωμα διαχείρισης του αεροδρομίου για 20 χρόνια δίνοντας προνόμια μονοπωλίου σε όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς την Αλβανία.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί  κανένα άλλο αεροδρόμιο στην Αλβανία, να δεχτεί διεθνείς πτήσεις .
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Edi Rama υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 2013 ότι θα αναθεωρήσει τη σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” και θα ελευθερώσει την αγορά για να ανοίξει το δρόμο για πτήσεις χαμηλού κόστους, βοηθώντας έτσι τον τουρισμό της χώρας
ΠΗΓΗ: http://albanians.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: