4 Φεβρουαρίου 2016

Αμερικανικές πολεμικές προετοιμασίες με βάση στη Συρία και επιστροφή δυνάμεων στο Ιράκ

Αμερικανικές πολεμικές προετοιμασίες με βάση στη Συρία και επιστροφή δυνάμεων στο Ιράκ

Στον απόηχο της αναστολής των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη για το συριακό, είναι και οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στις αρχές της εβδομάδας, ότι οι ΗΠΑ κατασκευάζουν μεγάλη αεροπορική βάση στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή της βορειοανατολική Συρία.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική αεροπορική αυτή βάση βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νοτίως της μικρής πόλης Rimelan, σε περιοχή πολύ κοντά στο ιρακινό Κουρδιστάν που ελέγχεται από τις δυνάμεις του YPG, εδώ και δύο χρόνια.



Σύμφωνα με την λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, ο αεροδιάδρομος βρίσκεται σε αγροτική περιοχή και πρόκειται για διαπλάτυνση και επέκταση ενός αγροτικού δρόμου μήκους 800 μέτρων.

Το Al Jazeera αναφερόμενο στην είδηση επικαλέσθηκε δήλωση εκπροσώπου Τύπου του SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει συμφωνία για την δημιουργία της αεροπορικής βάσης, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας του YPG εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Η κεντρική αμερικανική αεροπορική διοίκηση US CENTCOM υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, ως τώρα ούτε έχει διαψεύσεις ούτε επιβεβαιώσει την είδηση για την κατασκευή της βάσης.

Ως τώρα η μόνη πληροφορία που επιβεβαιώνεται είναι από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας η οποία αναφέρει πως ο υπουργός (Άμυνας) Ashton Carter, έχει ανακοινώσει από το Fort Campbell (την περασμένη εβδομάδα) πως η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία σύντομα θα εγκατασταθεί στο Ιράκ για να πολεμήσει εναντίον του Daesh (ISIS).

Oι επιχειρήσεις που σχεδιάζονται, θα έχουν αποστολή στην περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ και στη Συρία στην περιοχή της Ράκα.

Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν και την πρώτη επιβεβαίωση ότι αμερικανικές δυνάμεις επιστρέφουν στο Ιράκ, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προέδρου Ομπάμα.

Όπως επιβεβαιώνει και δημοσίευμα των New York Times (ΝΥΤ), «πέντε χρόνια μετά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μαζική κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους στην εμπόλεμη Συρία. Στις επιχειρήσεις εκτός από την ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών περιλαμβάνονται και επιδρομές από επίλεκτα στρατιωτικά σώματα».

Οι νέες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται χωρίς να έχει προς τούτο ενημερωθεί το Κογκρέσο.

Αμερικανοί σχολιαστές σε εναλλακτικούς δικτυακούς τόπους, σχολιάζουν πως είναι ενοχλητικό ότι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται χωρίς να υπάρχει έγκριση από τον ΟΗΕ ούτε πρόσκληση από την ενδιαφερόμενη χώρα, όπου μάλιστα δρουν αεροπορικής δυνάμεις της Ρωσίας, μετά από επίσημη πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.

Οι σχολιαστές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ευρύτερης στρατιωτικής εμπλοκής με διάδοση των συγκρούσεων και σε γειτονικές χώρες.

Η αδιαφορία των ευρύτερων Μέσων Ενημέρωσης προκαλεί ευρύτερη αδιαφορία στο αμερικανικό κοινό, ενώ το άρθρο των ΝΥΤ αμφισβητεί «πόσο σοφή είναι αυτή η απόφαση».

Υπενθυμίζεται πως όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου με την βοήθεια των συμμαχικών τους δυνάμεων οι επιχειρήσεις διεξάγονταν σε δύο χώρες. Το Ιράκ και τη Συρία.

Σήμερα, μετά από δεκάδες χιλιάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε στόχους στις δύο αυτές χώρες, το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει κάνει έντονη την παρουσία του σε περισσότερες από 20 άλλες χώρες.
ΟΙ ΗΠΑ επεξέτειναν τις επιχειρήσεις τους και στο Αφγανιστάν, πάντοτε έχοντας για στόχο το Χαλιφάτο, με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει έξαρση των βομβιστικών επιθέσεων από τους Ταλιμπάν.

Ουδείς από τους επίδοξους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των πλέον προοδευτικών μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, έχει αναφερθεί στην σχεδιαζόμενη επανάληψη της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων για επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, Αφγανιστάν ακόμη και τη Λιβύη.

Μόνον ο διεκδικητής του χρίσματος των δημοκρατικών Μπέρνι Σόντερς έχει αντιταχθεί, αλλά μόνον στη συνέχιση του διόλου δημοφιλούς προγράμματος βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drone).

Πάντως, εδώ και δύο εβδομάδες, τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, «προετοιμάζει» με δηλώσεις που υπονοούν ότι υπάρχουν σχέδια για αύξηση της έντασης της πολεμικής προσπάθειας σε περιοχές όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη και ενδεχομένως και κάπου αλλού.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ήδη προειδοποιήσει τους στρατιωτικούς του συμβούλους ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να σταματήσουν την εξάπλωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Λιβύη και ήδη θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να πραγματοποιηθούν κι εκεί επιχειρήσεις.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «RT» υπέβαλε ερώτηση «αν θα επαναληφθούν οι επιχειρήσεις όπως πριν πέντε χρόνια» στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να πάρει συγκεκριμένη απάντηση.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το ΝΑΤΟ έχουν σχέδια για μακροχρόνια πολεμική δραστηριότητα.

Το ερώτημα παραμένει: Κατά πόσο το κοινό στις ΗΠΑ αλλά και στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δεχθεί κάτι παρόμοιο.

Με πληροφορίες από http://www.zougla.gr του Κώστα Μπετινάκη
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: