16 Φεβρουαρίου 2016

Δυσκολίες στις σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας λόγω του προσφυγικού


Δυσκολίες στις σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας λόγω του προσφυγικού

Κινδυνεύει ο γαλλογερμανικός άξονας, η κινητήρια δύναμη της Ε.Ε., λόγω του προσφυγικού; «Υπάρχει συμφωνία απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας» επιμένει με δηλώσεις του τη Δεύτερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, όπου επισήμανε ότι «η Γαλλία δεν θα συμμετέχει πλέον στην ανακατανομή των προσφύγων». 

Επιπλέον, ο κ. Βαλς είπε ότι η προσφυγική πολιτική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.

Την Πέμπτη ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η κα Μέρκελ ελπίζει ότι εκεί θα ληφθεί κάποια απόφαση για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τον μηχανισμό ανακατανομής των προσφύγων. 

«Είναι δύσκολο να πετύχουν τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες, όταν δεν υπάρχει κοινή γερμανογαλλική γραμμή πλεύσης» υποστηρίζει η Άιλιν Κέλερ από το γερμανογαλλικό ινστιτούτο του Λούντβιγκσμπουργκ.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία συμφωνούν οι δύο χώρες. «Και οι δύο τονίζουν τη σημασία προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενώ στηρίζουν οικονομικά την Τουρκία, ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται στην Ευρώπη» σημειώνει.

Εσωπολιτικές διαφορές

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ από το φιλελεύθερο κόμμα Mouvement Democrate δεν είναι τόσο αισιόδοξη. «Θυμάμαι εποχές όπου τα γαλλογερμανικά προβλήματα λύνονταν με διαφορετικό τρόπο. Τώρα χρειάζεται διπλωματική εργασία για να ξεπεραστούν οι διαφορές» αναφέρει.

Ωστόσο, κάποιοι ερμηνεύουν τη στάση του Μανουέλ Βαλς διαφορετικά. Είναι γνωστό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και στοχεύει στη θέση του προέδρου της χώρας, γι' αυτό προκαλεί συχνά με τις δηλώσεις του. Επομένως, συμπεραίνουν αναλυτές, αυτή η «επίθεση» μπορεί να μη στρεφόταν τόσο κατά της Άνγκελα Μέρκελ όσο κατά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: Deutsche Welle, http://www.zougla.gr
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: