3 Δεκεμβρίου 2015

"Θα μετανιώσει η Τουρκία"



«Κάθε πολιτισμένος λαός πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μην χρησιμοποιεί τους τρομοκράτες για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων, ή κέρδους από τα εγκλήματά τους». 



Νέα πυρά Πούτιν στην Άγκυρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυράΑυτό είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής (Δούμα), στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο. 
Ταυτόχρονα επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον της τουρκικής ηγεσίας για την οποία η Μόσχα πιστεύει ότι «κερδίζει χρήματα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου που παράγεται σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε Ιράκ και Συρία».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η ρωσική επιχείρηση στη Συρία έχει πρωταρχικό στόχο να εμποδίσει τους «μαχητές» που πήγαν στη Μέση Ανατολή από τη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες να «επιστρέψουν στις πατρίδες τους, μεταφέροντας κι εκεί τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις». 

«Η Άγκυρα ενισχύει τρομοκράτες»

«Η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ποτέ την κατάρριψη του βομβαρδιστικού και οι Τούρκοι θα μετανιώσουν γι΄αυτό που έκαναν» ξεκαθάρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνδρομή της Άγκυρας προς τους τρομοκράτες.
«Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα -τη δολοφονία των ανθρώπων μας- θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά», το σκληρό μήνυμα Πούτιν​ προς την Άγκυρα
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνους που χτύπησαν πισώπλατα του πιλότους μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν. Μόνο ο Αλλάχ το ξέρει. Θα μετανιώσουν για ό, τι έκαναν» προειδοποίησε κατά την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, των μελών της κυβέρνησης και των κυβερνητών των περιφερειών και περιοχών της Ρωσίας, απειλώντας με περαιτέρω κυρώσεις την Άγκυρα.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε σε απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης, αλλά οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα -τη δολοφονία των ανθρώπων μας- θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά» είπε οργισμένα.

Απευθυνόμενος δε προς τη Δύση τόνισε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα τρομοκρατίας ή να χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις για τις ανάγκες τους».

Στον... πάγο ο «TurkStream»

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε την αναστολή των προπαρασκευαστικών εργασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream».

«Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι εργασίες για τον Turkish Stream», δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι παραμένουν ανοιχτές οι συνομιλίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.

Λαβρόφ: Τα τουρκο-συριακά σύνορα πρέπει να θωρακιστούν

«Κούρδοι μαχητές και ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή έχουν την δυνατότητα -και είναι μια ρεαλιστική λύση- να σφραγίσουν τα σύνορα, ώστε να σταματήσει η ροή του παράνομου πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία».  Αυτό είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Σέρβο ομόλογό του Ivica Dacic.

Ο Ρώσος αξιωματούχος επανέλαβε πως «ποσότητες πετρελαίου από εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές μεταφέρονται στο εξωτερικό μέσω Τουρκίας». Επίσης, διέψευσε τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου υποστήριξε πως δήθεν η Ρωσία έχει αρνηθεί να δημιουργηθεί «κόκκινη γραμμή επικοινωνίας» ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών.

«Παρόμοια γραμμή έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί σε προηγούμενο στάδιο (από την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού) όταν οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ξεκίνησαν τη δράση τους στη Συρία» πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Με πληροφορίες από Reuters, Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: