13 Οκτωβρίου 2015

Σερβία: ‘Δύσκολη η μη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Unesco’

Οκτώβριος 13, 2015.
 
Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας και ιστορικός Πρέντραγκ Μάρκοβιτς είπε απόψε (χθες) ότι «είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Unesco» και πρόσθεσε ότι «η ‘λογική της πολιτικής’ δεν βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με την Ιστορία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη».


«Η ‘λογική της πολιτικής’, λέει ότι οι Αλβανοί θα πρέπει να φρουρούν τα ιερά μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, επειδή υποτίθεται ότι θα τα διατηρήσουν καλύτερα, αυτή είναι μια στρεβλή λογική των πολιτικών, μια αδικία που θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο με ένα θαύμα», είπε ο Μάρκοβιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Νις.


Πρόσθεσε «οι φόβοι μας είναι δικαιολογημένοι, επειδή τα μνημεία του σερβικού πολιτισμού θα τα σώσουν αυτοί που τα κατάστρεψαν στο προγκρόμ που είχαν κηρύξει πριν από περίπου 10 χρόνια».

«Η καταστροφή των σερβικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια παρουσιάζουν μια συμπεριφορά  μη κρατικής υπόστασης, μιας κοινωνίας που δεν είναι πολιτισμένη, στην οποία δεν υπάρχει στοιχειώδης πολιτισμένη συνείδηση», δήλωσε ο Μάρκοβιτς.

Σύμφωνα με τον Μάρκοβιτς, η «πολιτική λογική» έρχεται με την άποψη των δυτικών δυνάμεων ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αναγνωρισθεί από την Unesco ‘ως λογικό βήμα μετά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κρατική οντότητα».

«Υπάρχει ένα λογικό πρόβλημα. Αφού αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος, πώς να μην αναγνωρίσουν την ιδιότητά του να διατηρήσει τα μνημεία. Εάν, πάλι, δεν δεχθούν το Κοσσυφοπέδιο στην Unesco, τότε αυτό θα σήμαινε ότι αντιστρέφεται ο ρόλος (των δυτικών) στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug.

Δεν υπάρχουν σχόλια: