18 Οκτωβρίου 2015

H Mέρκελ στην Κωνσταντινούπολη


H Mέρκελ στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη έφθασε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για να συζητήσει με τους Τούρκους ηγέτες τον πόλεμο στη Συρία, την προσφυγική κρίση και την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Η Μέρκελ αναμένεται κατ΄αρχήν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 11:30 ώρα Γκρίνουιτς (14:30 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.










Για τη Γερμανίδα καγκελάριο η επιβεβαίωση από την Τουρκία της δέσμευσής της στο σχέδιο δράσης είναι σημαντική ώστε να περιοριστεί η εισροή προσφύγων στη χώρα της και να μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Μέρκελ στο εσωτερικό ακόμη και από το ίδιο της το κόμμα.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, το να κερδίσει μια υπόσχεση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα ενδέχεται να τον ενισχύσει πολιτικά ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Παράλληλα η ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες» μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό της χώρας.

Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να στηρίξει την πρόταση της ΕΕ να συμπεριληφθεί η Τουρκία σε αυτό τον κατάλογο, κάτι το οποίο μέχρι τώρα η Γερμανία αντιμετώπιζε επιφυλακτικά εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την κουρδική μειονότητα.



ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: