4 Οκτωβρίου 2015

Προτάσεις για την αναβάθμιση της Ελληνικής Παιδείας στην EEM

 
«Ελληνική παιδεία –προβληματισμοί και προτάσεις για τη νομική κατοχύρωση και αναβάθμισή της» ήταν το θέμα  της ημερίδας που διοργανώθηκε στην πόλη των Αγίων Σαράντα, υπό την αιγίδα του κόμματος ΜΕΓΚΑ (φωτό).

Εκπαιδευτικοί, καθηγητές, εμπειρογνώμονες της παιδείας, πολιτικοί, μα και γονείς  που συμμετείχαν στην Ημερίδα, κατάθεσαν τις δικές τους απόψεις, θέσεις και προτάσεις για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κειμένου διεκδικήσεων προς την αλβανική πολιτεία.
Παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της ζώνης, πρώην υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Μάρτος, ο Πρόεδρος του κόμματος ΜΕΓΚΑ, Χριστάκης Κίτσιος, ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος της Φοινίκης, Λεωνίδας Χρήστος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων, Γιώργος Ζαφειράτης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου εν ενεργεία Ελληνοδιδασκάλων, Παναγιώτης Μπόλης.
Οι ομιλίες
Ο εμπειρογνώμονας  καθηγητής Ζήσος Λούτσης, που ήταν ο κυριότερος εισηγητής της ημερίδας, έκανε μια αναφορά στην κατάσταση της παιδείας στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας. «Την εφαρμογή της Σύμβασης - Πλαίσιο για τις Μειονότητες, τους κανόνες του  Συνταγματικού Δικαίου απαιτούμε και ζητούμε να εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Λούτσης, σε μια εποχή που, μολονότι πέρασαν είκοσι πέντε χρόνια δημοκρατίας, υστερούμε στην εφαρμογή των κανόνων και των νόμων περί παιδείας στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Όπως είπε, «ξαναστείλαμε μια ανοιχτή επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας το 2010 και η κατάσταση παραμένει η ίδια: Να προβληματιζόμαστε αν οι μαθητές μας θα έχουν βιβλία ή όχι, να μην υπολογίζεται και να μην εφαρμόζεται η αναλογία των ωρών διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, που βάση της εγκυκλίου 19, που κερδήθηκε με κόπο και αγώνα από την Ομόνοια το 1992, είναι 70% με 30% υπέρ της ελληνικής γλώσσας. Να μην υπάρχουν κείμενα από δικούς μας επιστήμονες και καθηγητές, βάση των ιδιαιτεροτήτων της Μειονότητας, μέσα στα πλαίσια της αλβανικής νομοθεσίας, αλλά να είναι μεταφρασμένα από τα αλβανικά. Στο Υπουργείο Παιδείας να μην υπάρχει κανένας αρμόδιος για την παιδεία των μειονοτήτων. Στις Διευθύνσεις Παιδείας των νομών Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα να μην υπάρχουν επιθεωρητές για την ελληνική γλώσσα, μια γλώσσα που συρρικνώνεται και αμελείται από τους αρμοδίους. Αν για την μητρική αλβανική γλώσσα το πρόγραμμα στην εννιάχρονη παιδεία καθορίζει άνω των 1900 ωρών, για την μητρική ελληνική γλώσσα  γύρω στις 1200 ώρες…».
Της έρευνας για την κατάσταση της παιδείας στην Ε. Ε. Μειονότητα, εισηγήθηκε ο καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, Παναγιώτης Μπάρκας.

Από τις εισηγήσεις και των άλλων ομιλούντων στην ημερίδα, κατατέθηκαν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του κειμένου προς την Αλβανική Πολιτεία στο οποίο αναφέρονται τα εξής: Η αλβανική πολιτεία έχει την κυριότερη ευθύνη για την εκτύπωση και των ελληνικών σχολικών βιβλίων και να μην υπάρχει το μπαλάκι μεταξύ των δύο Υπουργείων Παιδείας Αλβανίας και Ελλάδος. Να γίνει η κάθαρση του εθνικιστικού περιεχομένου, που δηλητηριάζει  τους Βορειοηπειρώτες μαθητές, με τις εθνικιστικές αναρτήσεις που υπάρχουν. Κρατικό Γραφείο Παιδείας Μειονοτήτων. Διορισμός εμπειρογνωμόνων για τα μειονοτικά σχολεία. Η δημιουργία σχολικών κέντρων και η ευθύνη της πολιτείας για την λειτουργία τους. Η ανάγκη ανέγερσης ξεχωριστού σχολικού κτιρίου για τους ελληνικής καταγωγής μαθητές στην πόλη των Αγίων Σαράντα που κάθε χρόνο υπερβαίνουν τους 200. Φροντιστήρια για την επαγγελματική κατάρτιση και των δασκάλων της Ελληνικής Κοινότητας. Διγλωσσία στα σχολικά έντυπα. 

Αναμένεται η σωστή διατύπωση  του κειμένου από την Επιτροπή, η αντίδραση και η εφαρμογή του από την Αλβανική Πολιτεία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΠΗΓΗ: http://apenadi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: