16 Οκτωβρίου 2015

Eλπίδες επαναχορήγησης των συντάξεων με δυναμική παρέμβαση των Ποντίων στο Κοινοβούλιο

Eλπίδες επαναχορήγησης των συντάξεων με δυναμική παρέμβαση των Ποντίων στο Κοινοβούλιο
Eλπίδες επαναχορήγησης των συντάξεων με δυναμική παρέμβαση των Ποντίων στο Κοινοβούλιο

Το νόμο 4331/2015, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο  ΦΕΚ και θα επανέφερε τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ομογενών αναγκάστηκε από την Τρόικα να αποσύρει η Κυβέρνηση. Μπροστά στο αδιέξοδο, οι Επιτροπές Οικονομικών & Κοινωνικών υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου κάλεσαν σε ακρόαση εξωκοινοβουλευτικά
πρόσωπα και φορείς, προκειμένου να γίνει η σχετική διαβούλευση και να αξιολογηθούν οι προτεραιότητες των αναγκών κάθε φορέα.

Μεταξύ των φορέων, κλήθηκε και η «Επιτροπή Αγώνα των Υπερήλικων Ανασφάλιστων Ομογενών», που εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο κα Φωτεινή Λαβασά και τον  κ. Κώστα Αλεξανδρίδη, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.

Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων, η Επιτροπή είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με βουλευτές Ποντιακής καταγωγής (Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος-ΣΥΡΙΖΑ, Τελιγιορίδου Ολυμπία-ΣΥΡΙΖΑ, Αντωνιάδης Ιωάννης-Ν.Δ. κ.ά.).
Κώστας Αλεξανδρίδης - Αλέκος Τριανταφυλλίδης - Φωτεινή Λαβασά
Κώστας Αλεξανδρίδης - Αλέκος Τριανταφυλλίδης - Φωτεινή Λαβασά

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ο κ. Κώστας Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στους τριετείς αγώνες της Επιτροπής(από τη δημοσίευση του νόμου 4093/2015 που ουσιαστικά καταργούσε τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ομογενών) έως και σήμερα. Μετέφερε τη θλίψη και την αγανάκτηση των δικαιούχων για το συνεχή εμπαιγμό τους και υποστήριξε ότι τιμωρείται σκληρά η πιο ευάλωτη (λόγω ηλικίας και αδυναμίας εργασίας) κοινωνική ομάδα, όπως άλλωστε και οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες. Κοστολόγησε τη δαπάνη στα 80-90 περίπου εκατομμύρια ετησίως, καθώς απέμειναν μόλις 30.000 δικαιούχοι (από χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., Αλβανία, Τουρκία, Ελλαδα). Έκανε έκκληση να νομοθετήσει η Βουλή με κοινωνική ευαισθησία και να δοθεί άμεσα, έστω και ως επίδομα, το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα, για να μη μείνουν εντελώς απροστάτευτοι και να μην έχει η συγκεκριμένη Βουλή το θλιβερό προνόμιο να ταυτιστεί με απώλειες ανθρωπίνων ζωών που αγγίζουν τα όρια μιας νέας Γενοκτονίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ερώτημα του Πόντιου βουλευτή Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για το πώς κατορθώνουν και επιβιώνουν οι άνθρωποι αυτοί εδώ και τρία χρόνια! Απαντώντας ο κ. Κώστας Αλεξανδρίδης επισήμανε πως ζουν εις βάρος των παιδιών τους, την πλειονότητα των οποίων θερίζει η ανεργία και ζήτησε από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο περαιτέρω διευκρινήσεις για το πόσο άμεσα μπορούν να ληφθούν μέτρα προνοιακής πολιτικής για τους Ομογενείς. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε πως θα φροντίσει αυτό να πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.

Παρευρέθησαν και παρακολούθησαν τη διαδικασία το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας & Νήσων, Χριστίνα Χαφουσίδου και Αθηνά Σωτηριάδου.
ΠΗΓΗ: http://epontos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: