20 Οκτωβρίου 2015

Μπίζνες στην Αθήνα


Μεγάλες προσδοκίες έχει γεννήσει στην κυβέρνηση η επίσκεψη Ολάντ, ο οποίος φτάνει την Πέμπτη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από πλειάδα επιχειρηματιών, αλλά και την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προκειμένου να έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Γαλλικό... «κλειδί» για χρέος και εργασιακά αναζητεί η κυβέρνηση Τσίπρα, βλέποντας έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Φρανσουά ΟλάντΗ κυβέρνηση επιδιώκει να εξαντλήσει τα περιθώρια από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου με δύο κυρίως στοχεύσεις: Το Χρέος και τα εργασιακά. Παράλληλα, φαίνεται να προσδοκά πολλά και στον τομέα του Πολιτισμού, αφού κατά πληροφορίες στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι στις συναντήσεις να υπάρξει μια ακόμη ξεκάθαρη βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ -όπως έπραξε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο- για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά θα βάλει στην ατζέντα επιπλέον «την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας, την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής» σύμφωνα με το Μαξίμου.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνγκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

Το επίσημο πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ωστόσο πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία στην ελληνική Βουλή.

Φυσικά, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έρχεται μόνο για να «δώσει» αλλά και για να «πάρει». Το γεγονός ότι θα τον συνοδεύουν 70 συμπατριώτες του επιχειρηματίες από εταιρείες, όπως Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF, λέει πολλά. 

Η Γαλλία, ενδιαφέρεται ασμένως για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις της Ελλάδας. Η «ψυχρολουσία» που πήραν από την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην γερμανική Fraport θα πρέπει να αντισταθμιστεί με κάποιο τρόπο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται σφόδρα τόσο για τον ΑΔΜΗΕ και ό,τι έχει να κάνει με ενεργειακά (θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνας για υδρογονάνθρακες) όσο και για υποδομές (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), αλλά και για μεταφορές όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΛΘ και η Rosco, από τα οποία έχει αποσυρθεί -αιφνιδίως- η Ρωσία.

Η σύνθεση της γαλλικής αποστολής που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Ολάντ είναι υπό διαμόρφωση. Η αποστολή αναμένεται να αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, έναν ορισμένο αριθμό επιχειρηματιών καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού.

Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Ολαντ είναι η Ségolène Royal Υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Najat Vallaud-Belkacem, Υπουργός Παιδείας, ο Michel Sapin, Υπουργός Οικονομικών, η Fleur Pellerin, Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, και ο Harlem Desir, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

ΠΗΓΗ:  του Φώτη Τριάρχη http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: