4 Οκτωβρίου 2015

Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής


Τον νενομισμένο από το Σύνταγμα όρκο έδωσαν οι 300 βουλευτές που απαρτίζουν το Σώμα της ΙΖ’ κοινοβουλευτικής περιόδου (Α΄ Σύνοδος) όπως προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές» ευχήθηκε ο αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «Άξιοι!» αναφώνησε ο προεδρεύων του ΣώματοςΤης εναρκτήριας συνεδρίασης προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος από τους επανεκλεγέντες αντιπρόεδρους της προηγούμενης Βουλής, ο οποίος πριν από την ορκωμοσία υποδέχθηκε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που τον συνόδευσαν. 

Στην Ολομέλεια της Βουλής τελέστηκε αγιασμός, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, και ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας. Άλλοι βουλευτές έδωσαν όρκο στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και αρκετοί -κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ- έδωσαν πολιτικό όρκο. 

«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές» ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «Άξιοι!» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.

Μετά το πέρας της τελετής οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Αύριο στις 11.00 το πρωί η Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Νίκο Βούτση. 

Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου. 

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς. Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη, στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν το προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του Προεδρείου της Βουλής. 

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151). 

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 235 ψήφων. 

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος. Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο Προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. 

Ποιες έδρες επέλεξαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το Ηράκλειο (αντί της Λάρισας), ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης τη Β΄ Αθηνών (αντί του Ηρακλείου), ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος την Α΄ Αθηνών (αντί της Β΄ Αθηνών), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τη Β΄ Αθηνών (αντί της Αχαΐας) και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τη Β΄ Αθηνών (αντί της Α΄ Θεσσαλονίκης).


Οι επικεφαλής της συγκυβέρνησης
Οι επικεφαλής της συγκυβέρνησης

Ορκομωσία και χαμόγελα
Ορκομωσία και χαμόγελα


Τη Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις 

Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Τα… παραλειπόμενα της ορκωμοσίας«Πολλές υπομονές» ήταν η ευχή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στους 300 βουλευτές που ορκίστηκαν σήμερα. 

Από τους πρώτους υπουργούς που έφθασαν στη Βουλή ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ πρώτος στα υπουργικά έδρανα κάθισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ακολούθησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που μπήκε στην Ολομέλεια στις 11.14, είχε θερμή χειραψία και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ παρούσα ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε και χαιρέτησε στο έδρανό του τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, ενώ χειραψία είχε και με αρκετούς βουλευτές τόσο του κόμματός του όσο και με βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Βασίλης Κικίλιας.

«Κύριε πρωθυπουργέ, βλέπω έχετε κάνει πηγαδάκι» είπε ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα να συνομιλεί με τους Τρύφωνα Αλεξιάδη και Νίκο Φίλη, ενώ ζήτησε από όλους τους βουλευτές να κάνουν ησυχία για να ξεκινήσει ο αγιασμός.

Ο πρωθυπουργός αμέσως κάθισε στο έδρανό του, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Τα πρώτα υπουργικά έδρανα τα είχαν καταλάβει κατά σειρά οι υπουργοί Παιδείας, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού.

Πίσω ακριβώς κάθισαν ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Στις καρέκλες μπροστά από τα υπουργικά έδρανα επέλεξαν να καθίσουν ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 

Την τιμητική του πάντως την είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος μπήκε αμήχανα στην Ολομέλεια με τους 6 βουλευτές του και με μία υπάλληλο της Βουλής που του έδειξε το έδρανο όπου θα κάθονται - και στο οποίο τον χωρίζει ένας διάδρομος από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σχεδόν από τους πρώτους που πλησίασαν τον κ. Λεβέντη για να του ευχηθούν καλή δύναμη.

«Να ξέρετε ότι έχετε πιάσει το έδρανο του Παύλου Μπακογιάννη» είπε η κ. Μπακογιάννη στον νεαρό βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Μάριο Γεωργιάδη, ο οποίος την κοίταξε αμήχανα.

Νωρίτερα τον κ. Λεβέντη έσπευσε να τον χαιρετήσει διά χειραψίας ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ανάμεσα σε αυτούς που του ευχήθηκαν ήταν επίσης η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ενώ ο κ. Λεβέντης δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, για να τους δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτσης ήταν από τους λίγους που πέρασαν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για να χαιρετήσει και να συνομιλήσει με αρκετούς βουλευτές.

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, που έδωσαν πολιτικό όρκο. Εξαίρεση αποτέλεσαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης -που έψαλε μάλιστα- και Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Μιχελογιάννακης, η Λιάνα Κανέλλη, καθώς και δυο βουλευτές του Ποταμιού, η Κατερίνα Μάρκου και ο Ιάσων Φωτήλας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος του Σώματος ζήτησε από τους βουλευτές να είναι όλοι όρθιοι στη διάρκεια του πολιτικού όρκου, κάτι που έπραξαν. 

Οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Χουσεΐν Ιχμέτ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ιλχάν Αχμέτ του Ποταμιού ορκίστηκαν στο Κοράνι.

Πάντως, από πολύ νωρίς η Βουλή είχε κατακλυστεί όχι μόνο από τους βουλευτές, αλλά και από τους συγγενείς τους. Το αδιαχώρητο γινόταν στο εντευκτήριο και στο καφενείο της Βουλής, όπου περίμεναν στην ουρά για έναν καφέ.

Η ίδια εικόνα και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, όπου είχαν σχηματιστεί δεκάδες πηγαδάκια, ενώ το ενδιαφέρον έκλεβαν εκείνα των Νεοδημοκρατών, ενόψει εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ.

Κατάμεστα και τα θεωρεία από συγγενείς, φίλους και παιδιά βουλευτών, αλλά και τα έδρανα των κρατικών υπαλλήλων, με πρώτους στη σειρά την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, που είχε δίπλα της τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Όσο για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις, κυριάρχησε το σκούρο χρώμα. Ξεχώρισε πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εμφανίστηκε με το κόκκινο σακίδιό του στην πλάτη και με πορτοκαλί πουκάμισο, η Όλγα Κεφαλογιάννη ντυμένη στα άσπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με λευκό ταγέρ, ενώ δαντελωτό μαύρο φόρεμα επέλεξε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα και η Κατερίνα Μάρκου συνδύασε ταγέρ στο κόκκινο της φωτιάς με μαύρο σακάκι.
Ο... πρωτάρης της Βουλής Βασίλης Λεβέντης
Ο... πρωτάρης της Βουλής Βασίλης Λεβέντης

Η τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου
Η τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική ΘάνουΑναμνηστική φωτογραφία διά χειρός... Φίλη
Αναμνηστική φωτογραφία διά χειρός... Φίλη

Τετ α τετ Μαρτίνου-Σαμαρά
Τετ α τετ Μαρτίνου-Σαμαρά


Θερμή χειραψία Βορίδη-Κεφαλογιάννη
Θερμή χειραψία Βορίδη-Κεφαλογιάννη
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: