21 Σεπτεμβρίου 2015

Αλβανία: Παρουσίαση βιβλίου για τις μειονότητες


Σεπτέμβριος 21, 2015.

«Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των εθνοτικών κοινοτήτων που ζουν στην Αλβανία, παρουσιάστηκε το βιβλίο της συγγραφέως Γιονλίντα Χάντα: «Η προστασία των μειονοτήτων και η αντιμετώπισή τους στη Δημοκρατία της Αλβανίας», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Το βιβλίο είναι ένας ρεαλιστικός τρόπος που αντικατοπτρίζει  την κατάσταση όλων των μειονοτήτων.  Οι μειονότητες που αναφέρονται είναι οι Έλληνες, οι Σέρβοι, οι Σλάβοι των Σκοπίων, οι Μαυροβούνιοι, οι Ρομά και η βλάχικη μειονότητα, που αν και ζει σε διάσπαρτες περιοχές, αναγνωρίζεται ως μειονότητα,  ενώ οι Βόσνιοι και οι Αιγύπτιοι αναγνωρίζονται μόνο ως γλωσσικές ομάδες, όπως σημειώνεται.

Η συγγραφέας παρουσίασε το πόνημά της, που αποτελεί καρπός της έρευνάς της για τις μειονότητες στην Αλβανία. Αναφέρει, συνοπτικά,  την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μειονότητες, τα ζητήματα και τις απαιτήσεις τους και αναλύει το νομικό πλαίσιο της Αλβανίας από το οποίο διέπονται.

Στόχος του βιβλίου, είναι η γνώση και η εξοικείωση του κοινού με την κατάσταση των μειονοτήτων στην Αλβανία, τα προβλήματά τους και τα δικαιώματά τους.

Η συγγραφέας, Γιονλίντα Χάντα, γεννήθηκε το 1986 στο Τεπελένι. Το 2008 απεφοίτησε
από το τμήμα Φιλολογίας των Τιράνων,  μελετώντας γλώσσα και λογοτεχνία. Το 2012 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Τιράνων. Σήμερα εργάζεται ως νέα ειδικός στο αλβανικό Κοινοβούλιο.

Είναι, επίσης, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Τιράνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: