19 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Πολωνοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για αφαίρεση σοβιετικού μνημείου


Οι Πολωνοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για αφαίρεση σοβιετικού μνημείου

«Η ιστορική μνήμη είναι εκείνη που κάνει να ξεχωρίζουν οι άνθρωποι από τα ζώα» δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova. Η δήλωσή της έγινε με αφορμή την αφαίρεση από τις πολωνικέ αρχές μνημείου του σοβιετικού στρατηγού Ivan Chernyakhovsky από την πολωνική πόλη Pieniezno. Ο σοβιετικός στρατηγός ήταν επικεφαλής των στρατευμάτων που είχαν απελευθερώσει περιοχές της Πολωνίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επίσης επέκρινε την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης για την διάλυση και άλλων μνημείων που είχαν ανεγερθεί την σοβιετική εποχή.



Λίγο νωρίτερα είχε κληθεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η πρεσβευτής της Πολωνίας στη Μόσχα Katarzyna Pelczynska-Nalecz για να δώσει εξηγήσεις με όσα συνέβησαν με την αφαίρεση του μνημείου στην Pieniezno.

Επίσης στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κλήθηκε ο αμυντικός ακόλουθος της Πολωνίας για να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός, που οι Ρώσοι χαρακτήρισαν «απαράδεκτο».

Σε ανακοίνωση του ρωσικο/υ υπουργείου άμυνας, χαρακτηρίζεται «βάρβαρη πράξη», η καταστροφή του μνημείου και πως «πρόκειται για φτηνή απόπειρα διαστρέβλωσης της πολωνικής ιστορίας».

Η αφαίρεση του μνημείου του Σοβιετικού στρατηγού δόθηκε από τις πολωνικές αρχές με το σκεπτικό ότι η ύπαρξή του αντιβαίνει στα «εθνικά συμφέροντα» όπως έγραψε ο πολωνικός Τύπος.
Από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση.

Προσπάθεια να ξαναγράψουν την Ιστορία

Στις χώρες που ανήκαν κάποτε στο σοβιετικό μπλοκ, και διαθέτουν τώρα φιλοδυτικές κυβερνήσεις γίνεται προσπάθεια να απαλλαγούν από το «κακό» παρελθόν τους.

Σύμφωνα με έρευνα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik που έγινε τον περασμένο Μάιο στην Γερμανία , Γαλλία και Βρετανία, μόλις το 13% των Ευρωπαίων πιστεύει πως ο Σοβιετικός Στρατός έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τα αναζιστικά στρατεύματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περισσότεροι, το 43% πιστεύει πως ο Αμερικανικός Στρατός έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ευρώπης.

Πλέον του 50% των Γερμανών και 61% των Γάλλων απάξντησαν πως οι αμερικάνοι ήταν εκείνοι που απελευθέρωσαν τις χώρες τους. Σχεδόν το 50% των Βρετανών, πιστεύει πως ο Βρετανικός Στρατός πρωταγωνίστησε στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τους ναζί. Μόλις 8% των Γάλλων, και 13% των Γερμανών είπαν πως οι ρωσικές δυνάμεις έπαιξαν ρόλο για τη Νίκη.

Ο Β’ παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945) στον οποίο συμμετείχαν 80 χώρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Την μερίδα του λέοντος σε απώλειες είχε η σοβιετική Ένωση που πλήρωσε με την απώλεια 27 εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών.

Ο σοβιετικός Στρατός είχε απελευθερώσει σχεδόν τη μισή Ευρώπη, όπου σήμερα υπάρχουν 16 σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. 

Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν εννιά χώρες, ενώ άλλες έξι απελευθερώθηκαν με κοινές επιχειρήσεις δυτικών και ρωσικών δυνάμεων.

Τον ιανουάριο του 1945, ο Σοβιετικός Στατός είχε απελυθερώσει το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Άουσβιτς στη νοτιοδυτική Πολωνία. Μια ιστορική στιγμή για την ιστορία της ανθρωπότητας.

Στις αρχές του χρόνου, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία του Grzegorz Schetyna ανταποκρινόμενος στα αντιρωσικά του συναισθήματα, είπε πως «η απελευθέρωση του στρατοπέδου του θανάτου Άουσβιτς έγινε από ουκρανικά στρατεύματα»…

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης από  
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: