21 Ιουνίου 2015

Η κινεζική πολεμική μηχανή εν δράσει


Η κινεζική πολεμική μηχανή εν δράσει
Στη δημοσιότητα έδωσαν οι κινεζικές αρχές εικόνες από ναυτικά γυμνάσια της χώρας σε αμφισβητούμενα τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Πολεμικά πλοία με την υποστήριξη αεροσκαφών και ελικοπτέρων συμμετείχαν σε εντυπωσιακές ασκήσεις προσομοίωσης που στόχο έχουν να δείξουν τον βαθμό ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ χωρών που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας. Κίνα, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι και Βιετνάμ ερίζουν για τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, στο υπέδαφος της

οποίας εκτιμάται ότι βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ένταση εστιάζεται κυρίως γύρω από τα νησιά Σπράτλι και Παρασέλ, όπου δεν λείπουν περιστατικά με πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής να διώχνουν αλιευτικά γειτονικών χωρών.

Η Κίνα διεκδικεί στο σύνολό της τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες εμπορικά σκάφη. Η αξία των εμπορευμάτων που περνούν από τη συγκεκριμένη θαλάσσια δίοδο αγγίζει τα 5 τρισ. δολαρίων ετησίως.



Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη γεωστρατηγική του θέση, το Πεκίνο έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των αμυντικών δαπανών, εγκαινιάζοντας μεταξύ άλλων και το πρώτο αεροπλανοφόρο στη σύγχρονη ιστορία του. Το «Liaoning» αγοράστηκε από την Ουκρανία το 1998 και άνηκε στον στόλο της Σοβιετικής Ένωσης. Πλέον, είναι ένα υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο και ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της ασιατικής χώρας.

Παράλληλα, η Κίνα επιχειρεί να επεκτείνει με το… ζόρι τα χωρικά της ύδατα, κατασκευάζοντας επτά τεχνητά νησιά μέσα στη συγκεκριμένη αμφισβητούμενη περιοχή, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας παρά τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου, το οποίο κάνει λόγο για παραβίαση του κινεζικού εναέριου χώρου από αμερικανικά μαχητικά.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: