1 Μαΐου 2015

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ανοίγουν επιτέλους τα αρχεία του "Sigurimi"



Το Αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 84 ψήφους υπέρ και 22 ψήφους κατά, το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των αρχείων της κομμουνιστικής μυστικής υπηρεσίας" (Sigurimi), το οποίο εγγυάται το δικαίωμα κάθε ατόμου να έχει πρόσβαση στα αρχεία, τα δεδομένα και τους φακέλους της.
Ο νόμος θα ισχύει για τα έγγραφα και τους φακέλους της περιόδου 29 Νοεμβρίου 1944, μέχρι την 31 Μαρτίου του 1990, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλο το δίκτυο αρχείων της Αλβανίας, στης δημόσιες αρχές, στους ιδιώτες και τα νομικά πρόσωπα.
Για το σκοπό αυτό, θα ιδρυθεί ιδική αρχή που θα διαχειριστή τα δεδομένα της πρώην "Κρατικής Ασφάλειας" (Sigurimi), η οποίος θα αποτελεί μια ανεξάρτητη αρχή
αποτελούμενη από 5 μέλη, τα οποία εκλέγονται από τη Βουλή.
Σύμφωνα με ειδικούς, μεγάλο μέρος των αρχείων της μυστικής αστυνομίας καταστράφηκε την περίοδο 1991-1992, όταν την εξουσία είχαν ακόμη οι κομμουνιστές. Η καταστροφή των αρχείων φέρεται να συνεχίστηκε το 1997, όταν στην Αλβανία σοβούσε ένοπλη εξέγερση.
Περισσότεροι από 100.000 Αλβανοί εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας υπό το κομμουνιστικό καθεστώς του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα από το 1944 έως το 1990.
Η αλβανική Βουλή ετοιμάζει και άλλο νομοσχέδιο για την "αποποινικοποίηση της πολιτικής" που σε συνδυασμό με το παραπάνω νόμο, αποσκοπεί να αποτρέψει τόσο την παρουσία στην πολιτική και δημόσια ζωή, τον συνεργατών του Sigurimi όσο και της προσπάθειες προσώπων που εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα η που είχαν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο να εισχωρήσουν στα πολιτικά κόμματα της χώρας όπως πολες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν
ΠΗΓΗ: http://www.himara.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: