22 Μαΐου 2015

Αυστηρή προειδοποίηση Κομισιόν προς Τίρανα για Ελλάδα και Σκόπια



Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια, λόγω της αναζωπύρωσης του αλβανικού εθνικισμού. Τα Τίρανα έστειλαν διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και Σκόπια, την ώρα που εξαπλώνεται η ανησυχία στα Βαλκάνια για την επέκταση της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας. «Η περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση είναι υψίστης σημασίας» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, προειδοποιεί η Κομισιόν τα Τίρανα σε αποκλειστικές δηλώσεις της στην EurΑctiv.gr.
Συγκεκριμένα, η Αλβανία έθεσε θέμα χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας, μετά το έντονο διάβημα προς την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, κατά το οποίο τα Τίρανα όχι μόνο απαίτησαν την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, αλλά ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.

Πρόκειται για σαφή απόπειρα αμφισβήτησης των συνόρων, εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Σε συνδυασμό δε με τις βίαιες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ μεταξύ ενόπλων Αλβανών και των αρχών των Σκοπίων, το κλίμα στην περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένο, με τις βαλκανικές χώρες και όχι μόνο να ανησυχούν σφόδρα για την εξάπλωση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. Η EurΑctiv.gr επικοινώνησε με την Κομισιόν και ρώτησε αν αυτές οι κινήσεις των Τιράνων αποσταθεροποιούν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να λάβει θέση επί του ζητήματος.
«Η ΕΕ προωθεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό που κάνει η ΕΕ είναι να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή πορεία», τονίζει η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, υπογραμμίζοντας μάλιστα τρεις φορές τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.
«Στο πλαίσιο αυτό, η περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση είναι υψίστης σημασίας. Ελπίζουμε ότι η περιφερειακή συνεργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Υπενθυμίζουμε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και ενθαρρύνουμε τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ άλλων και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διαλόγου».
Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας
Οι βίαιες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενόπλων Αλβανών, αστυνομικών καθώς και τη σύλληψη μελών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), έχουν προκαλέσει συναγερμό στα Βαλκάνια, με τη Σερβία και τη Βουλγαρία να βρίσκονται σε επιφυλακή και να διαμηνύουν ότι θα απαντήσουν καταλλήλως αν προκληθούν.
Ένας εκ των αρχηγών του UCK, που συμμετείχε στα επεισόδια του Κουμάνοβο, δήλωσε ότι σκοπός της επίθεσης ήταν η δημιουργία αλβανικού κράτους εντός της ΠΓΔΜ. Σε τηλεφωνική συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου, ο Σουλεϊμάν Οσμάνι ανέφερε ότι «οι στόχοι της ομάδας ήταν πολιτικοί», η επιδίωξη δημιουργίας ενός αλβανικού κράτους μέσα στην ΠΓΔΜ «κατά το πρότυπο της Σερβικής Δημοκρατίας εντός της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οσμάνι ήταν μεταξύ των Αλβανών που συνελήφθησαν στο Κουμάνοβο, ωστόσο δραπέτευσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
«Αν οι Αλβανοί δεν ενωθούν σε ένα κράτος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναγκαστούν το πράξουν με άλλο τρόπο», είχε πει ξεκάθαρα τον περασμένο Απρίλιο, ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. «Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη», είχε υποστηρίξει ο Ράμα έχοντας στο πλευρό του τον Χασίμ Θάτσι, πρώην πρωθυπουργό και νυν υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου. Το μοναδικό αναπάντητο ερώτημα όσον αφορά τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας είναι το αν «θα συμβεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μια φυσική και κατανοητή από όλους διαδικασία ή αν θα πραγματοποιηθεί ως μια αντίδραση στην τύφλωση ή στην οκνηρία της ΕΕ», συνέχισε ο Ράμα. Σύμφωνα με αναλυτές, το όραμα των Αλβανών βασίζεται στην ένωση των τριών μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων του αλβανισμού: Τίρανα, Πρίστινα, Τέτοβο (ΠΓΔΜ).
της Μύρνα Νικολαΐδου himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: