13 Απριλίου 2015

Ρωσία: Διαπραγματεύεται την προώθηση του «νότιου» αγωγού με όλους τους ενδιαφερόμενους


Ρωσία: Διαπραγματεύεται την προώθηση του «νότιου» αγωγού με όλους τους ενδιαφερόμενους

Η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες, που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της χώρας.

«Συναναστρεφόμαστε, κατανοούμε ότι οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμφίβολα ενδιαφέρονται για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου υποδομής», είπε ο κ. Νόβακ στο περιθώριο διάσκεψης για την ευρωπαϊκή και ευρασιατική ενεργειακή ασφάλεια, που διοργανώθηκε από την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία «Λέσχη Βαλντάι» στο Βερολίνο.

«Πρόκειται για απευθείας εξαγωγή αερίου, για μεταφορικές δυνατότητες για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων εσόδων στον προϋπολογισμό, θέσεων εργασίας, νέων επενδύσεων και οι συνομιλίες γίνονται με την κάθε χώρα ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.

Στις προοπτικές του υπό σχεδίαση αγωγού αναφέρθηκε και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο οποίος είπε ότι στις 7 Απριλίου συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη οι υπουργοί Εξωτερικών Ουγγαρίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ και συζήτησαν τις προοπτικές σύνδεσης του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με υποδομές στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ την επομένη συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, οι οποίοι αποφάσισαν την κατασκευή ενός «Ελληνικού αγωγού», που θα συνεχίζει τον λεγόμενο «Τουρκικό αγωγό» και θα καλύπτει καταρχάς τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

«Το ενδιαφέρον στην υλοποίηση του ίδιου του σχεδίου και συμμετοχής των εταιρειών τους, διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού», ανέφερε ο κ. Τσιζόφ, ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος «ελληνιστής» του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

Κατά τον κ. Τσιζόφ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει «τυπικούς λόγους» για να εμποδίσει την κατασκευή του «Τουρκικού αγωγού», ωστόσο για πολιτικούς λόγους ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της μεταφοράς αερίου μέσω της Ουκρανίας. 

«Ελπίζω ότι η Κομισιόν δεν θα πολιτικοποιήσει αυτό το θέμα, και ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε γι' αυτό το σχέδιο», σχολίασε ο κ. Τσιζόφ.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε χαρακτηρίσει «πολιτική» την απροθυμία της ΕΕ να προχωρήσει τον ενεργειακό διάλογο με τη Ρωσία, η οποία επιμένει στην απόφασή της να διακόψει από το 2019 κάθε διαμετακομιδή φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. 

Οι όγκοι αυτοί θα μεταφέρονται πλέον προς την ΕΕ μέσω του λεγόμενου«Τουρκικού αγωγού», εφόσον όμως η ΕΕ προχωρήσει στην κατασκευή υποδομών και δικτύων αγωγών στο έδαφός της, η οποία θα πρέπει «να ξεκινήσει άμεσα», γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής «Γκαζπρόμ» Αλεξέι Μίλερ.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: