Η πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση των βαλκανικών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αδριατική.
Με την επωνυμία "Κοινή Αντίδραση 2015", η άσκηση έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Αλβανίας, της Κροατίας, της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών. Η άσκηση θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο.
Η άσκηση είναι η πρώτη του είδους της κατά τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε που
δημιουργήθηκε ο Καταστατικός Χάρτης ΗΠΑ-Αδριατικής (Α5) με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας και την προώθηση της Ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης της περιοχής.
"Αυτό θα είναι κάτι πραγματικά μοναδικό στην ιστορία των στρατιωτικών και μη ασκήσεων", δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλβανία, Ντόναλντ Λου, στις 26 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.
Μιλώντας σε στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους που συγκεντρώθηκαν για την εναρκτήρια συνεδρίαση, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Μίμι Κοντέλι, δήλωσε: "Αυτή η άσκηση είχε σχεδιαστεί πέρυσι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Καταστατικού Χάρτη της Αδριατικής από την Αλβανία".
"Η συμμετοχή όλων των χωρών του Καταστατικού Χάρτη της Αδριατικής σε αυτή την άσκηση είναι ένας δείκτης της σοβαρότητας και της προθυμίας τους να ανταλλάξουν εμπειρίες, συνεργαζόμενες και βοηθώντας η μία την άλλη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης", πρόσθεσε.
Σημειώνοντας ότι η περιοχή των Βαλκανίων κατά τις τελευταίες δεκαετίες είχε βιώσει "αρκετές φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, βιομηχανικά ατυχήματα, κλπ", η υπουργός δήλωσε ότι ήθελε να λάβει "προληπτικά, αντί για αντιδραστικά μέτρα".
"Ευχαριστώ τις ΗΠΑ για τη συνεχή βοήθεια τους μέσω της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ", δήλωσε η Κοντέλι.
Η άσκηση που τελείται υπό την αμερικανική ηγεσία αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Πράγματι, οι βαλκανικές χώρες συχνά βοηθούν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Μετά τις πλημμύρες του περασμένου έτους στη Σερβία και τη Β-Ε, η αλβανική κυβέρνηση διέθεσε 200.000 ευρώ για βοήθεια. Αλβανικά στρατεύματα στάλθηκαν, επίσης, στις δύο χώρες, προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες που είχαν πληγεί από την καταστροφή.
Στρατιωτικές δυνάμεις από την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο παρείχαν βοήθεια όταν απομακρυσμένες περιοχές της Αλβανίας αποκλείστηκαν από το χιόνι. Ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου, το Κοσσυφοπέδιο απέστειλε δυνάμεις ασφαλείας στη νότια Αλβανία όταν τα ποτάμια πλημμύρισαν χιλιάδες εκτάρια, εκατοντάδες σπίτια και πολλούς δρόμους.
Στρατιωτικοί εκπρόσωποι από τα Βαλκάνια συγκεντρώθηκαν στα Τίρανα για την άσκηση "Κοινή Αντίδραση 2015", επικουρούμενοι από αμερικανούς αξιωματούχους.
"Η καινοτομία αυτής της άσκησης, όπως και αυτής του περασμένου Σεπτεμβρίου "Μοράβα 2014", είναι η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων", είπε ο Νέμπι Μουτσάι, διευθυντής του Κέντρου Εθελοντών της Αλβανίας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, στους SETimes. "Πενήντα εθελοντές από πολλά επαγγέλματα πήραν μέρος την πρώτη μέρα της άσκησης".
Μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό από τα κράτη μέλη του Καταστατικού Χάρτη της Αδριατικής, αναμένεται η συμμετοχή πολλών εθελοντών στην τελική δοκιμή που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, είπε.
"Η ανταλλαγή εμπειριών και η σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων θα βοηθήσει τις χώρες αυτές στο μέλλον", πρόσθεσε ο Μουτσάι.
Σύμφωνα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, ο στόχος της άσκησης είναι "η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των περιφερειακών εταίρων της Βαλκανικής Χερσονήσου", κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
"Αυτό θα περιλαμβάνει τη διύλιση και τη βελτίωση των υφιστάμενων συμφωνιών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μεταξύ των εταίρων, προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση και επίλυση εμποδίων ή παραλείψεων που αναστέλλουν τη συλλογική ικανότητα να αντιδρά γρήγορα σε κοινές απειλές και κινδύνους", ανέφερε η δήλωση.
Η εκπαιδευτική άσκηση αποφέρει ήδη καρπούς.
Αρκετές ημέρες μετά την έναρξη της άσκησης "Κοινή Αντίδραση 2015", η Αλβανία και η πΓΔΜ επλήγησαν από πλημμύρες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση κατάφεραν να σώσουν πολλούς πολίτες που βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Μια ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, μετέβη στην Αλβανία στις 11 Φεβρουαρίου για να έρθει σε επαφή με τις εθνικές αρχές και να διευκολύνει τον συντονισμό της εισερχόμενης βοήθειας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρκετά ακόμη κράτη-μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής βοήθειας προς την Αλβανία.
Πέρυσι, ομάδες από 11 χώρες συμμετείχαν σε μια πλήρους κλίμακας άσκηση με την επωνυμία "IPA MNE Quake 2014", που φιλοξενήθηκε από το Μαυροβούνιο. Η άσκηση προσομοίωνε έναν μεγάλο σεισμό στην Ποντγκόριτσα, καθώς και την επακόλουθη διεθνή βοήθεια.
Περισσότεροι από 250 από τους συμμετέχοντες στην άσκηση Quake 2014 είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες διαδικασίες που συνδέονται με την πραγματοποίηση μιας διεθνούς αποστολής. Η ομαδική εργασία που απαιτείται από τους συμμετέχοντες στην άσκηση ήταν σύμφωνη με τον στόχο, που ήταν η εκπαίδευση και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν στην άσκηση.
Η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η πΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, η Τουρκία, η Κροατία και η Σλοβενία έστειλαν ομάδες για να λάβουν μέρος στην άσκηση. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έστειλαν εμπειρογνώμονες ως εκπαιδευτές, αξιολογητές και ως προσωπικό ελέγχου της άσκησης.
Πηγή:settimes.com, www.himara.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου