26 Αυγούστου 2014

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας «ακυρώνει» τη νέα διοικητική διαίρεση

Ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας «ακυρώνει» τη νέα διοικητική διαίρεση
Ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι, απέρριψε και επέστρεψε στη Βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τη νέα διοικητική διαίρεση, το οποίο εγκρίθηκε κατά την τελευταία σύνοδο της Βουλής, στις 31 Ιουλίου. 
Σύμφωνα με τον αλβανό Πρόεδρο, η νέα διοικητική διαίρεση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, την αποκέντρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής αυτονομίας. 
Όπως εξηγεί ο ίδιος ο κ. Νισάνι, προχώρησε στην απόρριψη και την επιστροφή του νομοσχεδίου στην βουλή για δύο λόγους: Πρώτον, δεν έχει ληφθεί υπόψη η θέση του πληθυσμού για τη νέα διοικητική διαίρεση και δεύτερον, η μείωση των Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβιάζει την ανεξαρτησία αυτής της εξουσίας.

Ο Αλβανός Πρόεδρος προσθέτει ότι η γνωμοδότηση αυτή ήταν τόσο πρόχειρη και ελλιπής όσον αφορά τους συνταγματικούς κανόνες.
Ο Αρχηγός του αλβανικού κράτους χαρακτήρισε αδιαφανής την διαδικασία των συζητήσεων με τους τοπικούς εμπειρογνώμονες, τονίζοντας ότι καμία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις Μονάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν λήφθηκαν υπόψη από την κυβέρνηση.
«Φτάνω σε αυτή την απόφαση μετά από μια εκτενή ανάλυση και σε διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωροταξίας με τους οποίους μοιραζόμαστε μια κοινή άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με μια καθόλου διαφανή διαδικασία. Διότι καμία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από πολλές μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει συμπεριληφθεί και ούτε έχει ληφθεί υπόψη, καταπατώντας έτσι το άρθρο 5 του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας, αλλά και το γεγονός ότι τα περιφερειακά συμβούλια «ξεχάστηκαν» έξω από αυτή τη διαδικασία πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 68 του νόμου 8652(1), με ημερομηνία 31.07.2000 "Σχετικά με την οργάνωση και την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης"» δήλωσε ο Νισάνι. 
Ο δεύτερος λόγος της επιστροφής στην αλβανική Βουλή του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική διαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Νισάνι είναι ότι όσο περισσότερο μειώνεται ο αριθμός των μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο πιο πολύ παραβιάζονται οι αρχές της αποκέντρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής αυτονομίας, οι οποίες κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. 
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δήλωσε ότι όλοι οι νόμοι που επιστρέφονται από τον Πρόεδρο στην Βουλή, θα ξαναστρέφονται πίσω σ’ αυτόν. 
«Ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απορρίπτει νόμους, αλλά θα πάρει πίσω οποιαδήποτε απόφαση, γιατί η Αλβανία δεν έχει χρόνο για χάσιμο με τα επιχειρήματα του Δημοκρατικού Κόμματος που έρχονται από το στόμα του Προέδρου», είπε ο Ράμα.
Η απόρριψη του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική διαίρεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επιστροφή του στην Βουλή δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους Ελληνικής καταγωγής βουλευτές να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές κόντρες και τις κομματικές ταυτότητες και να συμμαχήσουν καταψηφίζοντάς το και εκφράζοντας έτσι την βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων τους, τους οποίους ο Ράμα αγνοεί επιδεικτικά.

ΠΗΓΗ: aftonomi.gr, neb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: