26 Αυγούστου 2014

ΕΛΛΑΔΑ: Κατέπεσε αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας



Aεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπαιδευτικού τύπου Α7, κατέπεσε λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί της Τρίτης στην περιοχή της Νυμφαίας στην Κομοτηνή. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για αεροσκάφος Corsair Α7 που είχε απογειωθεί από τη μονάδα του στον Άραξο και μετείχε σε διακλαδικές ασκήσεις, όταν διαπιστώθηκε βλάβη. Από τις πρώτες αναφορές προκύπτει πως εντός του μαχητικού βρισκόταν μόνο ο πιλότος, ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και κατόπιν το αλεξίπτωτό του.



Corsair A7
Corsair A7


Ο χειριστής σώθηκε καθώς έκανε χρήση του αλεξίπτωτου ενώ λίγα λεπτά μετά την πτώση του αεροπλάνου εντοπίστηκε από πεζοπόρα τμήματα του στρατού και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποστεί μικροτραυματισμούς.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικοινώνησε άμεσα μαζί του και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται.

Το Α7 Corsair 

Το A-7 Corsair II είναι αμερικάνικης κατασκευής, μονοθέσιο, μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος κρούσης μεγάλης εμβέλειας. Η Αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε ευρέως το Α-7 στον πόλεμο του Βιετνάμ, στις επιχειρήσεις στην Λιβύη, το 1983 στην Αμερικάνικη επέμβαση στην Γρενάδα, το 1989 στον Παναμά και το 1991 στη «Καταιγίδα της Ερήμου» όπου το αεροπλάνο διέπρεψε. Το Α-7 ήταν ένα πρωτοπόρο για την εποχή του αεροπλάνο, με πολύ προηγμένα συστήματα μάχης και ναυσιπλοΐας, τα οποία απουσίαζαν ακόμα και από τα καλύτερα καταδιωκτικά της εποχής.

Το A-7 πέταξε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του το 1966 και παρέμεινε εν υπηρεσία με τον κύριο χρήστη τους, το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, μέχρι τον Μάιο του 1991, ενώ σήμερα μόνο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί τακτικά τον τύπο. 

Η Πορτογαλία απέσυρε τα αεροσκάφη της το 1999, ενώ τα Ταϊλανδικά A-7 παραμένουν επιχειρησιακά μόνο σε περίπτωση ιδιαίτερα έκτακτης ανάγκης. Η δε παραγωγή του αεροσκάφους σταμάτησε το 1984 αφού 1570 αεροσκάφη κατασκευάστηκαν συνολικά.



Το αεροσκάφος

Το Corsair κινείται στις υψηλές υποηχητικές ταχύτητες, κινούμενο από έναν αεριοστροβιλοπροωθητήρα TF-41-A-400, δίχως μετάκαυση. Η προσφερόμενη ώση είναι 67 kN (15,000 lbf). Σε συνδυασμό με την μεγάλη γωνία του εκπετάσματος (sweep angle), ο κινητήρας δίνει τη δυνατότητα στο A-7 να κινηθεί με ταχύτητες της τάξης του Mach 0.94 στα 20,000 πόδια (~6,500 m), και με μια ακτίνα ενεργείας 1,900 ναυτικών μιλίων (3400+ χιλιόμετρα), που παραμένει μεγαλύτερη ακόμα και αυτή των πιο σύγχρονα ελαφρά μαχητικά όπως του F-16. Εντούτοις, η πλειοψηφία των πιλότων που πέταξε το αεροσκάφος θεωρούσε ότι ήταν αδύναμο από πλευράς κινητήρων και ότι αυτό του στερούσε δυνατότητες μάχης, ειδικά στον τομέα της αερομαχίας.

Άλλα σημαντικά συστήματα μάχης του Corsair είναι:
• Ικανότητα FLIR (Forward Looking Infrared - Μπροστινή Διόπτευση με Υπέρυθρες), για την διεκπεραίωση νυχτερινών αποστολών.
• Δυνατότητα να φέρει πυλώνες ηλεκτρονικού πολέμου ALQ-119 και ALQ-131.
• Ραντάρ APQ-126, με ικανότητες χρήσης για πλοήγηση και μάχη.

(Από τη Βικιπαίδεια  και τη zougla.gr
)

Δεν υπάρχουν σχόλια: