24 Ιουλίου 2014

Τραγωδία δίχως τέλος


Μετά το δυστύχημα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας  την Πέμπτη 17 Ιουλίου και τη συντριβή του αεροσκάφους της TransAsia Airways στο νησί Πενγκχού της Ταϊβάν την Τετάρτη 23 Ιουλίου, άλλο ένα αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου τα ξημερώματα της Πέμπτης και κατέπεσε στο ανατολικό Μάλι.



Τη σχετική ανακοίνωση για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους έκανε ο πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενημερώνοντας ότι βρέθηκε σε μία αραιοκατοικημένη περιοχή βορείως του χωριού Aγκελόκ, στην Κιντάλ του ανατολικού Μάλι.

Να σημειωθεί ότι από πολύ νωρίς συνέδραμαν στην επιχείρηση δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage-2000 καθώς και δύο ολλανδικά απάτσι τύπου AH64.





Εικόνα από δορυφόρο με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή της συντριβής
Εικόνα από δορυφόρο με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή της συντριβής




Σύγχυση για τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Προηγήθηκε ένα «θρίλερ» δηλώσεων, ανακοινώσεων και διαψεύσεων σχετικά με τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους, για την ταυτότητα των επιβατών αλλά και για τις αιτίες του δυστυχήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν είχε προσδιοριστεί το ακριβές σημείο συντριβής του αεροσκάφους τύπου MD83 της Air Algerie.

Έτσι, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το France24 μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, κοντά στην περιοχή Γκάο, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Το ακριβές σημείο της συντριβής, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Μάλι Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ορίστηκε βορείως του χωριού Αγκελόκ, στην περιοχή Κιντάλ του ανατολικού Μάλι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής αντιμετώπισης της κρίσης που συστάθηκε στη Μπουρκίνα Φάσο, προσδιόρισε το σημείο συντριβής στα 150 χιλιόμετρα δυτικά του Γκάο στο νότιο Μάλι. Σε ανακοίνωσή της, η Air Algerie ενημέρωσε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στην περιοχή Tilemsi περίπου 70 χλμ. μακριά από την πόλη Γκάο. 

Στρατηγός που συμμετείχε στις έρευνες ανέφερε ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν στο Μάλι, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.
Κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση της Γαλλίας και δη τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών υπέπεσαν σε αντιφάσεις, με το μεν πρώτο να αναφέρει ότι τα συντρίμμια είχαν βρεθεί από τα γαλλικά Mirage και το δεύτερο να ενημερώνει ότι δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος του MD83.

Σύγχυση επίσης επικράτησε για αρκετά λεπτά της ώρας, όταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανακοίνωση του αεροδρομίου της Ουαγκαντούγκου, μετέδωσαν ότι στο αεροπλάνο είχε επιβιβαστεί η Μαριέλα Κάστρο, ανιψιά του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο και κόρη του νυν ηγέτη της χώρας, Ραούλ. 

Λίγο αργότερα, η ίδια μίλησε σε τοπικό κανάλι της Βενεζουέλας, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι ζωντανή»: «Eίμαι ζωντανή, χαρούμενη και υγιής. Ενδεχομένως τα media που μετέδωσαν αυτή την είδηση να είχαν ανάγκη από λίγη δημοσιότητα. Ωστόσο είμαι εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Τα επικρατέστερα σενάρια για τη νέα τραγωδία

Όσον αφορά στα αίτια της τραγωδίας, ειδικοί ανέφεραν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι το αεροσκάφος να κατέπεσε λόγω της κακοκαιρίας. 

Κάποια άλλα σενάρια -λιγότερο πιθανά-που αναπαρήχθησαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι τα εξής:

1. Καταρρίφθηκε από τους αντάρτες.
2. Αεροπειρατεία: Σε πτήσεις της Air Algerie έχουν γίνει τουλάχιστον έξι φορές αεροπειρατείες.
3. Το πρακτορείο CCTV μετέδωσε ότι το αεροπλάνο έπεσε στον Νίγηρα. «Αυτό, όμως, σημαίνει εκτροπή της πτήσης προς τα ανατολικά».
4. Το αεροπλάνο έμεινε από καύσιμα.

Θρίλερ στον αέρα

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί στη 1.17 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, από το διεθνές αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου (πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο) και είχε προορισμό το Αλγέρι. Ωστόσο, σχεδόν μία ώρα μετά την απογείωση χάθηκε η επαφή ανάμεσα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και το πιλοτήριο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Η κινητοποίηση τόσο στον πύργο ελέγχου στο Αλγέρι όσο και σε εκείνον στην Ουαγκαντούγκου ήταν άμεση, ενώ το ίδιο συνέβη και στα κεντρικά γραφεία της Air Algerie. 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου διεκόπη, ενώ το αεροπλάνο πετούσε στον εναέριο χώρο του Μάλι ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ, πολύ κοντά στα σύνορα της Αλγερίας. 

Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, που έχει αποτελέσει τα τελευταία τρία χρόνια πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ και ενόπλων οργανώσεων που διατηρούν επαφές με την Αλ Κάιντα.

Λόγω, μάλιστα, της έκρυθμης κατάστασης στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, η Γαλλία είχε αποστείλει στρατεύματα τον Ιανουάριο του 2013 προκειμένου να ενισχύσει δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και του κυβερνητικού στρατού, και να αναχαιτίσει την προέλαση των ισλαμιστών προς την πρωτεύουσα Μπάμακο.

Πληροφορίες ανέφεραν πως λίγο πριν το αεροπλάνο προσεγγίσει τον εναέριο χώρο της Αλγερίας δόθηκε εντολή για αλλαγή πορείας λόγω χαμηλής ορατότητας και υψηλού κινδύνου για ενδεχόμενη σύγκρουση με διερχόμενο αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από την πρωτεύουσα του Μάλι, την Μπάμακο. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, ο πιλότος κάλεσε τον πύργο ελέγχου στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι, ζητώντας την άδεια να προχωρήσει σε ελιγμό εξαιτίας σφοδρής θύελλας.

Συνολικά 116 επιβάτες πετούσαν με ναυλωμένο από την Air Algerie αεροπλάνο της ισπανικής Swiftair, τύπου MD83, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι.


Σύσκεψη υπό τον François Hollande με τη συμμετοχή του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο Blaise Compaoré και τον ομόλογό του από το Μάλι, Ibrahim Boubacar Keita
Σύσκεψη υπό τον François Hollande με τη συμμετοχή του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο Blaise Compaoré και τον ομόλογό του από το Μάλι, Ibrahim Boubacar Keita
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Aγωνία έξω από τα γραφεία της αεροπορικής εταιρείας



ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: