2 Απριλίου 2013

Η ταυτότητα του Έλληνα καμικάζι στην Αλγερία

Ο Έλληνας Χρήστος Κατσιρούμπας είναι ένας από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο αλγερινό εργοστάσιο στην περιοχή Ιν Αμένας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα αλγερινοί όμηροι αλλά και οι ίδιοι οι τρομοκράτες. Το καναδικό πρακτορείο ειδήσεων CBC χαρακτηρίζει τον 24χρονο Έλληνα ως ένα «φυσιολογικό και φιλικό παιδί», μέχρι τη στιγμή που ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Ο Κρις Κατσιρούμπας μεγάλωσε σε ένα σπίτι με πισίνα σε μια μεσοαστική γειτονιά της συνοικίας Λόντον του Οντάριο, μια συνοικία γεμάτη μετανάστες. Μόλις οι γονείς του πήραν διαζύγιο, έμεινε εκεί με την μητέρα του. «Η συμπεριφορά του ήταν απόλυτα φυσιολογική», αναφέρει το CBC.  Ένας παλιός του φίλος θυμάται ότι ήταν «όπως όλα τα άλλα παιδιά, πολύ έξυπνος στο σχολείο και αρκετά δραστήριος». Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό και πάρα πολλά ξαδέλφια.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο σχολείο ασπάστηκε το Ισλάμ. Ήταν η εποχή που γνώρισε τον Αλί Μεντλέζ, που φέρεται επίσης να συμμετείχε και να σκοτώθηκε στην επίθεση. Αν και ο Μεντλέζ αποφοίτησε το 2007, ο Κατσιρούμπας εγκατέλειψε το σχολείο εκείνη τη χρονιά. Γνωστός του αποκαλύπτει ότι το 2009 ο Κατσιρούμπας είχε αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα του, είχε τελείως διαφορετικά ενδιαφέροντα και όλη την ώρα έλεγε ότι δεν έβλεπε την ώρα να πηγαίνει στο τζαμί, θεωρώντας οτιδήποτε άλλο χάσιμο χρόνου.
Το 2012 ο Κατσιρούμπας και ο Μεντλέζ έφυγαν μαζί από τον Καναδά για το εξωτερικό. Μαζί τους, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ήταν άλλοι δύο πρώην συμμαθητές τους. Η τελευταία φορά που οι παλιοί φίλοι από το σχολείο άκουσαν κάτι για τον Μεντλέζ ή τον Κατσιρούμπα ήταν πριν δύο μήνες, μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ιν Αμένας. Τότε είχαν εμφανιστεί πράκτορες της καναδικής μυστικής υπηρεσίας CSIS και τους ρωτούσαν πληροφορίες για αυτούς, χωρίς όμως να τους αναφέρουν ότι είναι νεκροί, ούτε βέβαια ότι συμμετείχαν σε μια από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών.
ΠΗΓΗ:antinews.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: