Το ρόλο-κλειδί της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη τόνισαν ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας. Ο κ. Φούλε βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενόψει της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης για τις υποψήφιες χώρες στις 10 Οκτωβρίου και σήμερα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα παρά τη σοβαρή κρίση που διέρχεται, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση και ταυτιζόμαστε στους στόχους» , τόνισε την εξαιρετική συνεισφορά της επί ελληνικής προεδρίας με τη «Θεσσαλονίκη 2004», καθώς και την πρόθεση της Ελλάδας να βάλει τη διεύρυνση στο επίκεντρο και της επόμενης προεδρίας της, με την πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014».
Αναφερόμενος στα Σκόπια, τα οποία έχουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, αλλά δεν έχει πάρει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τα προέτρεψε να ξεπεράσουν « τις εθνικιστικές της τάσεις».
Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπογράμμισε ότι χαρακτηρίζονται από κοινά στρατηγικά συμφέροντα αλλά και δυσκολίες, ότι η γειτονική χώρα είναι κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή και σημαντικός οικονομικός εταίρος. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η Τουρκία να έχει δημοκρατία, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη», είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεσμεύτηκε μέσω της 'Θετικής Ατζέντας' να παραμείνει η προσέγγιση με την ΕΕ το κριτήριο των μεταρρυθμίσεων».
Ως προς τη Σερβία, η οποία έλαβε πρόσφατα καθεστώς υποψήφιας χώρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία της περιοχής που υπέφερε τα τελευταία χρόνια από τις συγκρούσεις.
Η ΕΕ επενδύει σε μακρόπνοες αλλαγές στην οικονομική της διακυβέρνηση, τόνισε ο κ. Φούλε, λέγοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων και η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, που αποτελούν εργαλεία της διεύρυνσης, αποτελούν εξαιρετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του εμπορίου.
Τα Δ. Βαλκάνια, υπογράμμισε, είναι μέρος των διαδρόμων προτεραιότητας της ΕΕ και εμείς επενδύουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην περιοχή, ενώ οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς της δικαιοσύνης και της πάταξης της διαφθοράς, έχουν θετικές επιπτώσεις και στο επενδυτικό περιβάλλον.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου