Πρωτοφανή στοιχεία διαφθοράς το κόστος της οποία κυμάνθηκε το 2011 στα 554 εκατομμύρια ευρώ.
Φακελάκι από 100 έως και 30.000 ευρώ ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης φαίνεται να δίνουν οι Έλληνες σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς.
Η επίδοση της Ελλάδας αναφέρεται ως «μη ικανοποιητική σε παγκόσμιο επίπεδο» σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα».
Η αρμόδια Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου (GRECO) έβγαλε κόκκινη κάρτα αφού όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η χώρα δεν κατόρθωσε να συμμορφωθεί σε 26 από τις 27 συστάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει εδώ και δύο
χρόνια. Οι εστίες της διαφθοράς, όπως αποτυπώνονται και στις σχετικές συστάσεις, εντοπίζονται στις ποινικές διαδικασίες για τα φαινόμενα δωροδοκίας και δίωξης πολιτικών προσώπων καθώς και στη νομοθεσία για το πολιτικό χρήμα - μόνο η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων έφτασε φέτος τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά «Παρά το γεγονός πως η παντελής απουσία συγκεκριμένων αποτελεσμάτων είναι κατανοητή λόγω της δυσχερούς κατάστασης της Ελλάδας και του γεγονότος πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε περιορισμένης διάρκειας εντολή, είναι ωστόσο εντυπωσιακό πως δεν υπήρξε καμία πρόοδος ακόμη και στις ελάχιστες συστάσεις για τις οποίες δεν απαιτείτο απαραίτητα νομοθετική παρέμβαση»
Τα επιχειρήματα των ελληνικών Αρχών σύμφωνα με τα οποία οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική και στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στο πάγωμα του νομοθετικού έργου δεν κρίθηκαν ικανά και η GRECO αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης την Ελλάδα, καλώντας να προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι 11 αφορούν ζητήματα πράξεων δωροδοκίας και οι 16 τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Από τις 27 συστάσεις, εκτός από τη μία που ικανοποιήθηκε, για άλλες πέντε κρίθηκε πως υπήρξε μερική συμμόρφωση ενώ για τις υπόλοιπες 21 δεν ελήφθη κανένα μέτρο. Η GRECO δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν χρηματοδοτήσεις κομμάτων και υποψηφίων, είτε πρόκειται για εισφορές από ιδιώτες είτε ακόμη και δάνεια.
ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου