27 Ιουλίου 2012

Αλβανία: Μείωση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου


Ρίχνει,Αλβανία,richnei,alvania

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε να μειώσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο στο 4%, από 4,25%. Από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το Εποπτικό Συμβούλιο έχει μειώσει τέσσερις φορές τα επιτόκια, μετά από μια δεκαετία που παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,5%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αντριάν Φουλάνι, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος για την απόφαση αυτή, είναι η μείωση της κατανάλωσης και το χαμηλό επίπεδο των τιμών στην αγορά, ενώ, όπως σημείωσε, η απόφαση αυτή θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.



"Παρά τα πλήγματα από την κρίση που προέρχονται από την ευρωζώνη, η οικονομία συνεχίζει να διατηρεί τις παραμέτρους της μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους", δήλωσε ο κ. Φουλάνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,8%, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012. Πρόσθεσε, δε, ότι "οι εμπορικές ανταλλαγές γενικώς σημείωσαν πτώση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 1,3% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2%, κάτι που μείωσε το έλλειμμα".
ΠΗΓΗ: inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: