Στις πλάτες και το…
υπέδαφος της χώρας μας παίζονται σκοτεινά και υπόγεια παιχνίδια από
ορισμένους που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική αδυναμία της
Ελλάδας και να αποκτήσουν τον ορυκτό της πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί.
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας, ο οποίος πρώτος πριν από δύο χρόνια ασχολήθηκε και ανέδειξε το θέμα, παρουσίασε νέα στοιχεία μέσα από την εκπομπή του newsbomb «Αποκαλύπτω». Παράλληλα, ο Χάρης Λαζαρόπουλος μετέφερε στο στούντιο τις καταγγελίες, τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις του κοινού.
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Μανιάτη
Αισιόδοξος ότι σε λίγους μήνες θα ξεπηδήσει ο πρώτος πίδακας πετρελαίου στην Ελλάδα δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
«Τέλος του 2012 θα χτυπήσουν τα γεωτρύπανα στον Πατραϊκό. Όσον αφορά το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, σε δύο με τρεις εβδομάδες, η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, θα λάβει την τελική εισήγηση για το ποια ή ποιες εταιρείες θα κάνουν τις έρευνες», είπε ο κ. Μανιάτης.
«Τα στοιχεία για το σύνολο του εθνικού πλούτου θα δοθούν στη δημοσιότητα, τους επιστήμονες και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, πρακτική που ακολουθούν χώρες όπως η Νορβηγία και η Βρετανία», σημείωσε ο υφυπουργός. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο Αιγαίο και τι θα γίνει με το θέμα της χάραξης της ΑΟΖ. «Είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών», επεσήμανε.
Όσον αφορά σε καταγγελίες για ξεπούλημα του ορυκτού μας πλούτου, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε, ότι έχουν μπει ασφαλιστικές δικλίδες.
«Ό,τι ήταν να υπογράψει η χώρα μας, το υπέγραψε στη δανειακή σύμβαση. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ορυκτού πλούτου με τη δανειακή σύμβαση. Ακόμη, έχουμε αποφασίσει, οποιαδήποτε υπογραφή πέσει από υπουργό στο θέμα των υδρογονανθράκων, θα περάσει από τη Βουλή. Επομένως, έχουμε δύο πολύ ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες», σημείωσε ο ίδιος.
Τσελέντης: «Χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια»
«Αυτά δεν γίνονται ούτε στον κόσμο της φαντασίας» ήταν το σχόλιο του Άκη Τσελέντη, υποψηφίου Επικρατείας με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και καθηγητή Σεισμολογίας, στο φιλόδοξο σχέδιο του κ. Μανιάτη.
«Αυτές είναι εταιρείες που κάνουν έρευνα, δεν κάνουν γεωτρήσεις. Θα δουν πού είναι τα κοιτάσματα και θα πουλήσουν τα δικαιώματα αλλού», εξήγησε.
«Έπρεπε να αναλάβουν από την αρχή οι εταιρείες πετρελαίου. Στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν τρία χρόνια για να βγάλουμε πετρέλαιο», εκτίμησε ο κ. Τσελέντης.
Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές δικλίδες, που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, είπε πως «δεν χρειάζεται να αναφερθεί στο μνημόνιο ο ορυκτός πλούτος για να μας τον αρπάξουν, καθώς για τη δανειακή σύμβαση ισχύει το αγγλικό δίκαιο».
Απόλυτα σύμφωνος με την τοποθέτηση του σεισμολόγου Τσελέντη περί χρονοβόρας διαδικασίας στην εξόρυξη πετρελαίου εμφανίστηκε ο Σωτήρης Καποτάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Καναδικής εταιρίας πετρελαιοειδών.
Ο κ. Καποτάς επέκρινε την κυβέρνηση για τις αστοχίες της αναφέροντας: «Στο Ιόνιο φυσικά και υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων. Το ερώτημα είναι, πώς θα αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα, διότι και η επιτροπή που υπάρχει, δεν είναι αρκετή για να το αντιμετωπίσει σοβαρά».
Τόνισε, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία, ότι «χρειάζονται δύο με τρία χρόνια για να μελετηθούν τα στοιχεία από τις έρευνες. Αυτό που άκουσα ότι θα μπουν τα τρυπάνια τέλος του έτους, είναι σαν να λέω ότι θα βάλω ένα τρυπάνι στο κεφάλι μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κασιμάτης: Μας απαγορεύουν να κάνουμε γεωτρήσεις όπου θέλουμε
Απαισιόδοξος για εξόρυξη πετρελαίου και ειδικά στο Αιγαίο δήλωσε ο Έδμονδος Κασιμάτης, υποψήφιος βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Παλαιού Φαλήρου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στον «μπαμπούλα» της Τουρκίας: «Δεν βλέπω κανένα φως από αυτά που μας περιέγραψε ο υπουργός. Πιστεύω ότι, όπως πάμε, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα σε τίποτα. Μας απαγορεύουν να κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε. Στο Αιγαίο μπορούμε να κάνουμε γεώτρηση; Η Κύπρος θα βγάλει πετρέλαιο στο οικόπεδο 12, βγάζει η Αίγυπτος, εμείς όμως; Υπάρχει θέμα με την Τουρκία», σημείωσε.
Μόνο με ισχυρούς συμμάχους θα καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας, υποστήριξε ο Νίκος Μαρκάτος, υποψήφιος βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και τέως Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου: «Να καλέσουμε κινέζικα, αμερικάνικα και άλλα συμφέροντα, που θα διασφαλίσουν, ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος της επόμενη ημέρα, που θα ανακηρύξουμε την ΑΟΖ. Αυτό έκανε η Κύπρος, χτίζοντας επί χρόνια τις συμμαχίες της».
Σε άμεση συνάρτηση με την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται το ζήτημα του ορυκτού πλούτου, υποστήριξε η σύμβουλος επιχειρήσεων Δέσποινα Μπακάλη, υποψήφια Β΄ Αθηνών Ν.Δ. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνοι μας δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά. Είναι θετικό ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ο κ. Σαμαράς έχει αναφερθεί στις εξαγγελίες του για το θέμα της ΑΟΖ», τόνισε.
Παυλέα: Η CIA έγραφε για τα ελληνικά πετρέλαια!
Το ζήτημα του πετρελαίου που οι Έλληνες πολιτικοί αγνοούσαν ή έκαναν ότι δεν γνώριζαν επί χρόνια, ανέλυε η CIA στο βιβλίο της, υποστήριξε η δικηγόρος Ρόη Παυλέα, υποψήφια Α΄ Αθηνών ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι δυνατόν το βιβλίο της CIA να έχει εδώ και χρόνια στατιστικά στοιχεία για πετρέλαιο στην Ελλάδα και όταν ρωτούσαμε τους Έλληνες πολιτικούς, εκείνοι χαμογελούσαν».
Την ανάγκη να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες έθιξε ο Θανάσης Ζορμπάς, εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ: «Η Ευρώπη πηγαίνει προς απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Πιθανόν να χρησιμοποιούνται ακόμη μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά στην καθημερινότητά μας δεν τα χρησιμοποιούμε. Πρέπει λοιπόν να στραφούμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Ζωή Βροντίση, υποψήφια βουλευτής με τους «Οικολόγους Πράσινους», διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: «Σε περιοχές όπου γίνονται εξορύξεις, κινδυνεύει το περιβάλλον, αλλά και οικονομικές δραστηριότητες και επαγγέλματα που σχετίζονται π.χ. με τον τουρισμό και την αλιεία», σημείωσε.
Έλληνες αγοράζουν μάρμαρο από τη Τουρκία!
Την ίδια ώρα οι ξένοι επενδυτές φεύγουν τρέχοντας από τη χώρα μας, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, στρέφονται στην αγορά της Τουρκίας.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Maryland Θεόδωρου Καρυώτη, ότι αγοράζουμε μάρμαρα από τη γείτονα χώρα: «Το ελληνικό μάρμαρο είναι το καλύτερο στον κόσμο και όμως είδα Έλληνες επιχειρηματίες να αγοράζουν μάρμαρο από την Τουρκία. Και όταν τους ρώτησα γιατί το κάνουν, μου απάντησαν, ότι στην Ελλάδα έκαναν μέχρι και δύο χρόνια για να βγάλουν μία άδεια».
Κι όταν γίνεται τόσος γραφειοκρατικός «καβγάς» για το μάρμαρο, τι μπορούμε να περιμένουμε ότι μπορεί να γίνει για τους υδρογονάνθρακες…
ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου