24 Απριλίου 2012

Βέτο Τουρκίας σε συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο


Απρίλιος 23, 2012.

Άγκυρα.

Η Τουρκία θέτει βέτο για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, παρά τα αιτήματα από συμμάχους, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του.


Η Τουρκία επιμένει  στο βέτο, μέχρι το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για το περιστατικό της ένοπλης επίθεσης στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκμεταλλεύτηκε το δικαίωμα του βέτο στο ΝΑΤΟ κατά την υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, γράφει σήμερα η «Hurriyet Daily».

«Δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Ισραήλ, αλλιώς δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί  η συνάντηση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αφού οι ισραηλινές αρχές δεν εξέδωσαν επίσημη αναφορά- απολογία και δεν καταβάλλουν αποζημίωση για τη δολοφονία των Τούρκων στα διεθνή ύδατα», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

«Ορισμένες χώρες μας πιέζουν να παραιτηθούμε από το δικαίωμα της αρνησικυρίας, αλλά αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι χώρες που θέλουν να δουν  την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, πρέπει να επιμείνουν να προβεί το Ισραήλ  σε απολογία.


Агенция "Фокус"
ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: