Το Κόμμα των Ελλήνων συμπλήρωσε δύο χρόνια από την ίδρυσή του. Στις 20 Μαρτίου 2010, οι οραματιστές του, που στο σύνολο ήταν νεαροί αλλά και έμπειροι πολιτικοί, επικύρωσαν την πενταετή προσπάθεια για την αναβάθμιση της πολιτικής στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ιδρύοντας έναν καθαρά εθνικό φορέα και προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους τους ΄Ελληνες Βορειοηπειρώτες να συμμετέχουν σ΄αυτό το εγγχείρημα χωρίς ενδοιασμούς για τα πολιτικά τους πιστεύω. Η ιδεολογία του Κόμματος είναι μία: ο Ελληνισμός. Και ο τρόπος λειτουργίας: η πραγματική δημοκρατία που τα 10 τελευταία χρόνια είχε καταργηθεί από το υπάρχον πολιτικό κατεστημένο. Η ίδρυση του Κόμματος δεν ήταν ούτε διασπαστική ενέργεια, ούτε μόρφωμα κάποιου άλλου παράγοντα. ΄Ηταν το απόσταγμα της προσπάθειας των σκεπτόμενων Ελλήνων του τόπου για την προστασία των ιδιοκτησιών μας, για τη συντήρηση και ανάπτυξη του πολιτισμού, για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, για την αναβάθμιση της Ελληνικής παιδείας, για την αληθινή άσκηση των δικαιωμάτων που παρέχονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία.
Στη σύντομη πορεία του το Κόμμα των Ελλήνων απέδειξε ότι νοιάζεται πραγματικά για την επίλυση των χρόνιων και καθημερινών προβλημάτων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και στην Ελλάδα, χωρίς να υποπέσει στην υποτέλεια πολιτικών και ιδιοτελών συμφερόντων. Τόλμησε να καταγγείλει την αμεριμνησία του αλβανικού κράτους και τη μεθόδευση του να παρέχει τα δικαιώματα στους ΄Ελληνες ως επαιτεία, πρότεινε στο Υπουργείο Παιδείας τη συγκρότηση ξεχωριστού θεσμού για τον προγραμματισμό και τον έλεγχο της παιδείας, επιμένει στην ποσοστιαία συμμετοχή των Ελλήνων στο δημόσιο βίο της χώρας και προκαθορισμένη παρουσία στα κέντρα αποφάσεων, τιμά και αξιοποιεί την ιστορία, τους ήρωες και τον πολιτισμό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και εμπνέεται απ΄αυτά για τον δικό του σύγχρονο και ιστορικό αγώνα.
Το Κόμμα των Ελλήνων εστιάζει εξαιρετικά την προσοχή του στην ιεράρχηση και διευθέτηση των προβλημάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού προβαίνοντας σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εμπνέουν ελπίδα για την πραγματική επίλυσή τους.
Το Πλαίσιο των Αιτημάτων για κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που παρουσίασε προς ανοιχτή συζήτηση το Προεδρείο του Κόμματος στις 19 Φλεβάρη 2012, εκτιμήθηκε από τους σκεπτόμενους διανοούμενους ως μία σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά από ένα κόμμα, μετά από το ψήφισμα της οργάνωσης Ομόνοιας το έτος 1993.
Ιδιαίτερα εκτιμήθηκε το περιεχόμενο του κειμένου που συντάχτηκε στο πνεύμα των διεθνών και ευρωπαϊκών εγγράφων για τις μειονότητες, αλλά και ο δημοκρατικός τρόπος συζήτησης, γεγονός που και πριν την ημερίδα, αλλά και μετά έφερε αρκετές απόψεις νομικών, ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, αιρετών, επιχειρηματιών εντός και εκτός της χώρας. Κάλεσμα στη συζήτηση αυτή έγινε σε όλους τους βουλευτές ελληνικής καταγωγής στο αλβανικό κοινοβούλιο, στους έπαρχους, στους πρώην βουλευτές και σε όλους τους πολιτευτές στο χώρο, αλλά δυστυχώς ελάχιστοι απ΄αυτούς ανταποκρίθηκαν, εξαιρώντας τους πρώην βουλευτές, Κώστας Μακαριάδη και Παναγιώτη Μπάρκα.
Το Κόμμα των Ελλήνων, με σύνεση και υπομονή, εξακολουθεί να ασκεί πραγματική και ωφέλιμη για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα .
ΠΗΓΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου