12 Μαρτίου 2012

Το Υπουργείο Παιδεία της Αλβανίας απάντησε θετικά στο αίτημα των μαθητών του Παιδαγωγικού Αργυροκάστρου


Ο Υπουργός Παιδείας της Αλβανίας κ. Myqerem Tafaj, απάντησε στην επιστολή των μαθητών του Ελληνικού Τμήματος της Μέσης Παιδαγωγική Σχολής Αργυροκάστρου, ικανοποιώντας τα αιτήματα τους. Το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, πλέον συγκαταλέγεται στα μαθήματα επιλογής των κατατακτήριων εξετάσεων, όχι μόνο σε αυτό το σχολείο αλλά και στα άλλα λύκεια της αναγνωρισμένης περιοχής ως μειονότητα δηλαδή της Δερβιτσάνης, Βουλιαράρι και Λιβαδειάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη» το θέμα διευθετήθηκε μετά τη μεσολάβηση
του βουλευτή και αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλής κ. Βαγγέλη Τάβου.
Φυσικά δεν θα δώσουμε τα εύσημα ούτε στον υπουργό και ούτε στον κ. Τάβο για κάτι αυτονόητο, αξίζει όμως της αναφοράς γιατί το γραπτό αυτό αίτημα προς τον Υ. Π της Αλβανίας, είναι ίσως το μοναδικό συγκεκριμένο αίτημα των τελευταίων 10 χρόνων, που έχει σταλεί για κάποιο θέμα παιδείας στη μειονότητα. Από την Ομόνοια βγήκαν πολλά δελτία τύπου για την παιδεία τα οποία διαδίδονταν σε ελληνικά και αλβανικά ΜΜΕ αλλά ποτέ δεν είχαν φτάσει ως αιτήματα στα αρμόδια γραφεία. Οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές στην αλβανική βουλή, δεν θυμόμαστε να έχουν κάνει ποτέ κάποιο συγκεκριμένο αίτημα για την παιδεία αν εξαιρέσουμε τα «ποιήματα» του κ. Ντούλε για τις αναχρονιστικές πρακτικές των δομών του κράτους που γίνονται εμπόδιο στην ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές συμμαχίες … κλπ κλπ…
Στην Αλβανία, εκτός από τα αγγλικά που είναι υποχρεωτική ξένη γλώσσα και διδάσκεται από την τρίτη δημοτικού, στην έκτη διδάσκεται και δεύτερη ξένη γλώσσα που επιλέγεται μεταξύ οκτώ άλλων, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η ελληνική! Η τροποποίηση αυτή του υπουργού δεν θα έπρεπε να αφορά τα τρία λύκεια (που απέμειναν) στην ελληνική μειονότητα αλλά και τα σχολεία στις μη αναγνωρισμένες περιοχές όπως του Μουρσί, της Χειμάρρας, της Κορυτσάς, της πόλης των Αγίων Σαράντα και γιατί όχι σε όλη την Αλβανία.
Δεν γνωρίζουμε αν συμβάλαμε και εμείς με την δημοσίευση μας, στην επίλυση του αιτήματος των μαθητών του παιδαγωγικού, ενδεχομένως το θέμα να είχε διευθετηθεί ήδη, ελπίζουμε όμως πως από αυτή τη δημοσίευση να πάρουν κάποιοι την «πάσα» για την επίλυση έστω ενός από τα πολλά προβλήματα που έχει η παιδεία μας όπως αυτό που προαναφέραμε.
από: borioipirotis.blogspot.com 
ΠΗΓΗ:  Βορειοηπειρωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: