Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 13:56
Ξεχείλισε το ποτήρι για τον νέο υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στο έργο του, με τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν.
Ταυτόχρονα και ενώ έχει αρχίσει ήδη συνομιλίες με κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά, ώστε να βρεθεί κάποια λύση, φαίνεται πως ο υπουργός Παιδείας βρίσκεται στο επίκεντρο συνεχών παρεμβάσεων, οι οποίες δυσχεραίνουν την όλη διαδικασία.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της zougla.gr, επεσήμανε: «Αν και βεβαίως το κράτος έχει συνέχεια και η πολιτική μιας κυβέρνησης δεν αλλάζει με κάθε νέα τοποθέτηση υπουργού, εντούτοις ο κ. Μπαμπινιώτης επεχείρησε να αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου και για αυτό τον λόγο δέχεται πολιτικές πιέσεις κυρίως από το ΠΑΣΟΚ».
Κατόπιν όλων τούτων, ο κ. Μπαμπινιώτης απειλεί με παραίτηση, προτού καν προκηρυχθούν εκλογές, εάν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικό στη διαχείριση της πανεπιστημιακής κρίσης. Σ' αυτό το πλαίσιο και σε φορτισμένο κλίμα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα που ενέσκηψε.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παντελή Καψή, ο πρωθυπουργός επιθυμεί την πλήρη εφαρμογή του νόμου, όταν ερωτήθη για τις δηλώσεις του κ. Μπαμπινιώτη.
Ο κ. Μπαμπινιώτης στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι υπήρξε ήδη παρέκκλιση από τον νόμο, με την υπουργική απόφαση να δοθεί το 24% του προϋπολογισμού στα πανεπιστήμια.
Σήμερα έδωσε μία σκληρή απάντηση σε όσους τον κατηγόρησαν ότι υποχωρεί στο θέμα της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαίσιο.
Με δεδομένο ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται και τα πανεπιστήμια έχουν πλέον πρόβλημα λειτουργίας, καθώς οι προϋπολογισμοί τους συνδέονται από τις ρυθμίσεις Διαμαντοπούλου με την εκλογή των νέων διοικήσεων, ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια» αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Μπαμπινιώτης, υπονοώντας ότι, εάν δεν τον αφήσουν να χειριστεί τα θέματα της αρμοδιότητάς του χωρίς παρεμβάσεις, θα παραιτηθεί.
«Ο σημερινός υπουργός Παιδείας, σε σχέση με τα ΑΕΙ, καλείται να αντιμετωπίσει μια έκρυθμη κατάσταση, κατά την οποία σε κανένα από τα είκοσι τέσσερα (24) πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει εκλεγεί το προβλεπόμενο Συμβούλιο Διοίκησης. Μόνο σε επτά (7) από τα δεκαέξι (16) ΤΕΙ έχει εκλεγεί Συμβούλιο. Τελικά, τα ΑΕΙ φαίνονται να οδηγούνται σε αδιέξοδο και ένας νόμος που έχει ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το 2011 στην πράξη δεν εφαρμόζεται» αναφέρεται στη δήλωση του κ. Μπαμπινιώτη.
Το μέτωπο με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ
Ο νέος υπουργός Παιδείας, στον σύντομο πολιτικό του βίο, άνοιξε από την πρώτη στιγμή διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές, με ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν για την εφαρμογή του νόμου στην πράξη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της νέας προσέγγισης και του διαλόγου δέχθηκε απειλές, όπως η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που, αν πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
«Η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα. Ούτε με απειλές, ούτε με ανταρσία, ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακές αρχές, αν τις εμπιστευθούμε, αν διαλεχθούμε μαζί τους και δι' αυτών με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορούν να επωμισθούν τις ευθύνες που τους ανήκουν για την εφαρμογή του πανεπιστημιακού νόμου» αναφέρει ο κ. Μπαμπινιώτης.
«Ο σημερινός υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια» προστίθεται στην ανακοίνωσή του.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 15:16
ΠΗΓΗ: zougla.gr
ΠΗΓΗ: zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου