3 Φεβρουαρίου 2012

Βράβευση της πρόεδρου της Αλβανικής βουλής από την Ισλαμική Διάσκεψη

- Παρούσα και η Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής
- Πόσο συμβαδίζει η διπλοπροσωπία στην εξωτερική πολιτική με τους στόχους της Αλβανίας τόσο στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής της ένταξης όσο και ζητημάτων αναγνώρισης του Κοσόβου;
- Ερωτηματικά και για το πόσο διαφανή είναι η δράση της Προέδρου της Βουλής
Του συνεργάτη
Στην Ινδονησία ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ισλαμικής Διάσκεψης όπου την Αλβανία εκπροσώπησε η καθολική Πρόεδρος της Βουλής κα. Γιοζεφίνα Τοπάλι.  Και η αναφορά θα ήταν μάλλον ασήμαντη εάν στο τέλος των εργασιών αυτού του φόρουμ της Ισλαμικής Διάσκεψης Συνεργασίας δεν είχε εγκριθεί Ψήφισμα που αφορά άμεσα τον Ελληνισμό και συγκεκριμένα την Κύπρο. Με αφορμή τις έρευνες που γίνονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για φυσικό αέριο και κοιτάσματα πετρελαίου η Ισλαμική Διάσκεψη ενέκρινε κείμενο θέσεων που στην ουσία αντανακλά τη στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητείται δια του κειμένου αυτού σύσταση επιτροπής του ΟΗΕ για να ασχοληθεί με το εάν και κατά πόσο το κυρίαρχο κράτος της Κύπρου δύναται να συνάπτει τέτοιες συμβάσεις χωρίς την έγκριση του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Είναι γνωστό ότι εδώ και μερικά χρόνια η Τουρκία και η τουρκική εξωτερική πολιτική υπό το δόγμα του Υπουργού των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσης με τον υπόλοιπο ισλαμικό κόσμο και επίσης χρησιμοποιεί επανειλημμένα την Ισλαμική Διάσκεψη για την πρόωθηση ανάλογων θέσεων και κειμένων. Προ μερικών μηνών μάλιστα  στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης εγκρίθηκε  κάποιο επικίνδυνο κείμενο για δήθεν καταπίεση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα και παραβίαση δικαιωμάτων γηγενών μουσουλμάνων στη Ρόδο και την Κω.
Είχε και τότε ανακύψει πρόβλημα καθώς στις εργασίες συμμετείχε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κα. Εντίθ Χάρτζη που είχε μάλιστα υποστηρίξει το κείμενο.
Τώρα τα πράγματα είναι εκόμη πιο περίπλοκα καθώς η Πρόεδρος της Βουλής προφανώς είναι ανώτερος θεσμός από μια Υφυπουργό και επίσης εκφράζει υποτίθεται τη βούληση του σώματος που εκπροσωπεί. Εκεί όντως τίθεται ερώτημα εάν και κατά πόσο είναι διαφανείς τέτοιες συμμετοχές και θετικές ψήφοι και εάν θα προβληματίσει ποτέ το σώμα του Αλβανικού κοινοβουλίου τέτοια ζητήματα που θίγουν ευαίσθητες περιοχές της εξωτερικής πολιτικής. Στη Βουλή της Αλβανίας ας μην διαφεύγει ότι υπάρχουν και μέλη ελληνικής καταγωγής και μάλιστα ο Αντιπρόεδρος του σώματος είναι ένας τέτοιος. Τουλάχιστον αυτοί θα ήταν αντίθετοι με τέτοιες απερισκεψίες της προεδρεύουσας. Και πέραν τούτου βέβαια υπάρχει ζήτημα εάν όντως συνάδουν με το συμφέρον της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας ανάλογες συμπεριφορές. Στην Αλβανία έχει γίνει αρκετή δημόσια συζήτηση για την άρνηση της Κύπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Χωρίς να ερευνηθούν άλλες παραμέτροι που είναι πολύ πιο ουσιαστικοί και σημαντικοί και μόνο από τέτοιες προβοκατόρικες συμμετοχές και άστοχες υπεψηφίσεις θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί η ορθότητα της στάσης Κύπρου και Ελλάδας. Και επί το πλείστον, η Κύπρος είναι μια χώρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν θα αποφάσιζε για μια στιγμή έστω να ανταποδόσει με το ίδιο νόμισμα στην Πρόεδρο της Βουλής κα. Τοπάλι, ποιες οι συνέπειες στη δυναμική της πορείας προς την ΕΕ της Αλβανίας;
Μην υπάρχει ακόμη η ψευδαίσθηση ότι η Ινδονησία είναι μακριά και δύναται η κυρία Πρόεδρος να χορεύει σε δύο ταμπλό.
από: deropoli.com
αυτό που δεν αναφέρει η ανάρτηση του Δερόπολη είναι ότι, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί ακόμη ούτε στα Αλβανικά ΜΜΕ, η κ. Τοπάλι βραβεύτηκε από την Ισλαμική Διάσκεψη (φώτο):
ΠΗΓΗ: Βορειοηπειρωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: