7 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανικό Ινστιτούτο προβλέπει αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια επί εθνικής βάσης


Τα Κοσοβαρικά ΜΜΕ δημοσίευσαν χθες μέρος έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Θεμάτων Διεθνούς Πολιτικής και  Ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αλλαγή των συνόρων στην περιοχής των Βαλκανίων, προβλέποντας σε πρώτη φάση την αλλαγή συνόρων επί εθνικής βάσης στο τρίγωνο  Κοσόβου - Αλβανίας - Σκοπίων. Η μελέτη έχει τίτλο "Η κανονική περίπτωση δεν προγραμματίζεται - δέκα πολιτικές καταστάσεις που αξίζουν προσοχής", πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 και είχε ως μέρος της ανάλυσης και τα δυτικά Βαλκάνια, καταλήγοντας πως στο μέλλον, μπορεί να υπάρξει νέα αλλαγή των σημερινών συνόρων.
Το Ινστιτούτο Deutsches Instituts für Internationale Politik und Sicherheit, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη, το οποίο συμβουλεύει το Bundestag και την Γερμανική Κυβέρνηση στα ζητήματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας. Το Ινστιτούτο τονίζει πως αν η Δύση συνεχίσει να τοποθετείται εναντίων των αυτονομιστικών κινημάτων που επιδιώκουν την ολοκλήρωση της δημιουργίας των εθνικών τους συνειδήσεων ανά τα Βαλκάνια, τότε αυτό θα είναι πολιτικά επιβλαβές και αντιπαραγωγικό.
"Πιο ωφέλιμη φαίνεται η ανεύρεση μιας μέσης λύσης μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο", λένε, "γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί η διπλωματία, ενώ οι οικονομική βοήθεια και η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσω για τον περιορισμό των μέγιστων απαιτήσεων των μερών "
"Το Κόσβο, η Β. Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια παραμένουν εύθραυστα πολιτικά οικοδομήματα, ως συνεχές προτεκτοράτο της Δύσης. Σε αυτά τα μέρη δημιουργούνται ξανά εθνοπολιτικές εντάσεις. Τέτοιες συρράξεις κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατέληξαν στην αλλαγή των πολιτικο-δοιηκητικών συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τέτοιες διαδικασίες μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις εξελίχθηκαν ειρηνικά. Και τώρα δεν μπορεί να προβλεφθεί αν οι αλλαγές θα επέλθουν ειρηνικά" - Αναφέρει το δημοσίευμα των Κοσοβαρικών ΜΜΕ.
Μπορεί η Δύση να μιλάει διαρκώς για μη αλλαγή των συνόρων, ωστόσο τα κράτη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την υπόθεση των Δυτικών Βαλκανίων και η μελέτη συνομολογεί προς αυτό.
Δεν έχουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μελέτη, ενώ παραμένει άγνωστο αν γίνεται αναφορά και στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας και αν αυτή θα μπορούσε να επωφεληθεί από μία υποτιθέμενη αλλαγή συνόρων. Βέβαια στις "εξαιρετικές" καταστάσεις που ζούμε, με την οικονομική κρίση,τις κοινωνικές, πολιτικές, εθνικές και άλλες εντάσεις τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, μέχρι και η αλλαγή συνόρων.
ΠΗΓΗ:  Βορειοηπειρωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: