6 Φεβρουαρίου 2012

Η «παγωμένη» Ευρώπη σε εικόνες

Το κύμα ψύχους που επελαύνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη έφτασε μέχρι τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 280 νεκρούς. Πολλά τα προβλήματα σε Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Κροατία. Μετά τις ακυρώσεις πτήσεων, η κυκλοφορία έχει σχεδόν αποκατασταθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.


Νάουσα, Ελλάδα
Νάουσα, Ελλάδα
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία, 4 στη Γαλλία και 9 στην Ουκρανία. Στην Πολωνία, ο απολογισμός των νεκρών από υποθερμία τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε σε 62 με 9 νέα θύματα το τελευταίο 24ωρο, καθώς καταγράφονται θερμοκρασίες –24 βαθμών Κελσίου.

Τα περισσότερα θύματα είναι άστεγοι, οι οποίοι συχνά έχουν αποκοιμηθεί στο δρόμο έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Η αστυνομία απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για επαγρύπνηση και ζητεί από τον κόσμο να την ειδοποιεί επισημαίνοντας τα σημεία όπου έχουν εγκατασταθεί πολίτες που δεν έχουν μόνιμη κατοικία.

Πολικό ψύχος εξακολουθεί να πλήττει τη Ρουμανία, όπου 300 άνθρωποι, άστεγοι και άτομα με υποθερμία, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κοινωνικά κέντρα το Σαββατοκύριακο, με ασθενοφόρα της υπηρεσίας παροχής έκτακτης βοήθειας (SMURD), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Καστοριά, Ελλάδα
Καστοριά, Ελλάδα

Από τις 28 Ιανουαρίου, όταν τέθηκε σε ισχύ ο κίτρινος συναγερμός για δριμύ ψύχος και χιονοπτώσεις, έχασαν τη ζωή τους από το κρύο 34 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι από χθες ολόκληρη η Σερβία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις συνεχείς χιονοπτώσεις και το πολικό ψύχος.

Από τις χαμηλές θερμοκρασίες τα ποτάμια, Βέλικα Μοράβα, Τίσα έχουν παγώσει. Και στον ποταμό Δούναβη στο Βελιγράδι έχει αρχίσει να σχηματίζεται πάγος. Κλειστό είναι σήμερα το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο λόγω του χιονιού και του πάγου.

Γενεύη, Ελβετία
Γενεύη, Ελβετία
Λόγω της κακοκαιρίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε οδικά δίκτυα της χώρας και τα σχολεία στο βόρειο τμήμα θα παραμείνουν κλειστά έως την Πέμπτη. Στην Κροατία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέα επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις, κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας, στις επαρχίες Σλαβόνια, Λίκα και Γκόρσκι Κότορ.

Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Χίθροου της Βρετανίας
Στη Βρετανία η κυκλοφορία σχεδόν αποκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου, όπου το χιόνι ήταν αιτία να ακυρωθούν χθες σχεδόν οι μισές πτήσεις.

Ζυρίχη, Ελβετία
Ζυρίχη, Ελβετία
"Το πρόγραμμα των πτήσεων εκτελείται κανονικά", με εξαίρεση λίγες ακυρώσεις πτήσεων που οφείλονται στα προβλήματα της Κυριακής", διευκρίνισε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, καλώντας τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές τους εταιρείες πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Περίπου μισές από τις 1.300 πτήσεις από το Χίθροου, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, ακυρώθηκαν χθες λόγω των έξι εκατοστών χιονιού που είχε σκεπάσει τις πίστες του αεροδρομίου τη νύχτα.

Σεράγεβο, Βοσνία
Σεράγεβο, Βοσνία
Οι ακυρώσεις ταλαιπώρησαν χιλιάδες επιβάτες. Η διοίκηση του Χίθροου ανακοίνωσε ωστόσο ότι το "σχέδιο του αερολιμένα για τις χιονοπτώσεις λειτούργησε πολύ καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές".

Τα προβλήματα αυτά στην εναέρια κυκλοφορία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον Τύπο που σημείωνε ότι "και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που αντιμετωπίζουν συχνά αρκετά χειρότερες μετεωρολογικές συνθήκες, δεν λαμβάνουν τέτοιου είδους μέτρα".
























ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: