8 Φεβρουαρίου 2012

Μέντα

Η μέντα είναι πολυετές αρωματικό φυτό με όρθιο βλαστό που φτάνει το 1 μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι μακρόστενα πριονωτά με μώβ άνθη που σχηματίζουν στάχυ. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, την ποτοποιία και την αρωματοποιία.

Η μέντα είναι γνωστή στην φαρμακευτική λόγω των μαλακτικών, αντισπασμωδικών, χωνευτικών και διουρητικών ιδιοτήτων της. Η μενθόλη, το κύριο συστατικό του βοτάνου, είναι αντιβακτηριακή και αντιπαρασιτική. Χρησιμοποιείται για δυσμηνόρροια, ηπατικές παθήσεις και τη νευραλγία .

Για τη δυσμηνόρροια παρασκευάστε έγχυμα από τα άνθη του φυτού χρησιμοποιώντας 10-15 gr σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τις ηπατικές παθήσεις παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας 10-15 gr σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα. Για την νευραλγία παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 30 gr σε ένα λίτρο νερού και κάντε πλύσεις στην πάσχουσα περιοχή. Για τον νευρικό πονοκέφαλο παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας μισή κουταλιά της σούπας μέντα και μισή κουταλιά χαμομήλι για κάθε φλιτζάνι νερού. 
ΠΗΓΗ:  http://www.giatrosofia.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: