26 Ιανουαρίου 2012

Γέφυρες με τους Αλβανούς της πΓΔΜ αναζητεί η Αθήνα

 Γέφυρες με τους Αλβανούς της πΓΔΜ αναζητεί η Αθήνα
  Απόπειρα να βρει αξιόπιστους συνομιλητές στους κόλπους της σκοπιανής πλευράς φαίνεται ότι κάνει η Αθήνα ενόψει πιθανών εξελίξεων στο Σκοπιανό το προσεχές διάστημα. Οι συνομιλητές αυτοί προέρχονται ενδεχομένως από την αλβανική μειονότητα και το κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Μέλος του αλβανικού κόμματος είναι η Τεούτα Αρίφι, αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, που επισκέφθηκε την Τετάρτη την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον κ. Θ. Πάγκαλο.

«Θέλω να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της συνεργασίας των δύο χωρών γιατί η συνεργασία είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες» τόνισε η κυρία Αρίφι. Από την πλευρά του, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκε το θέμα παροχής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα για την προενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων με την ΕΕ. Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη διασυνοριακής συνεργασίας.
Η κυρία Αρίφι αποτελεί ένα από πιο μετριοπαθή στελέχη της σκοπιανής κυβέρνησης, όπως επίσης και ο υπουργός Αμυνας Φατμίρ Μπεσίμι που εδώ και αρκετούς μήνες έχει στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα ότι επιθυμεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με την Αθήνα για να προχωρήσει και η ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων. Ωστόσο, η επιθυμία του αυτή δεν έχει προς το παρόν βρει ευήκοα ώτα στο ελληνικό Πεντάγωνο.
Η κυρία Αρίφι μετέφερε στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης επιστολή του σκοπιανού Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος ζητεί απευθείας συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του κ. Λ. Παπαδήμο, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. Εμφανίζεται μάλιστα πρόθυμος να έλθει ακόμη και στην Αθήνα.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος ακολουθεί την τακτική «μία στο καρφί και μία στο πέταλο». Από τη μία πλευρά απαξιώνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και από την άλλη προσπαθεί να φανεί διαλλακτικός ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο. Εκεί, ο σκοπιανός Πρωθυπουργός ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία, εκμεταλλευόμενος και την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Την Τετάρτη, ο κ. Γκρούεφσκι βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συζητήσει σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμβουλίου τα περί σκοπιανής ένταξης, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ένα βράδυ νωρίτερα, την Τρίτη, ο τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος του παρέθεσε δείπνο. Η Αγκυρα αποτελεί ως γνωστόν τον βασικότερο σύμμαχο των Σκοπίων εντός του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) και Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).
Την ίδια στιγμή, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σχεδιάζει να επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πάντως ότι τα όσα φέρεται να είπε προσφάτως ο κ. Γκρούεφσκι περί έλευσης Νίμιτς στις 4 ή στις 11 Φεβρουαρίου αποτελούν αποκυήματα φαντασίας και ποτέ δεν προτάθηκαν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. 
 
 http://troktiko.eu
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: