Ιανουάριος 28, 2012.
Σκόπια.
«Η Ελλάδα πρέπει να πειστεί από τα επιχειρήματά μας»
«Τα Σκόπια μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ακόμη και με την αναφορά με την οποία έχουν εισαχθεί στον ΟΗΕ, μια αναφορά η οποία έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα σταματήσουν, αλλά θα επιζητείται ακόμη μια κοινή λύση στο όνομα»
«Το όνομα δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη του κράτους στο ΝΑΤΟ, γιατί στη σύνοδο του Βουκουρεστίου δεν υπήρχε ρητή απαίτηση για την εξεύρεση ενός νέου ονόματος, αλλά η ύπαρξη μια κοινής λύσης για τα Σκόπια και την Ελλάδα, όπως η προσωρινή ονομασία БЈРМ- FYROM», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι.
Ανακοινώθηκε, μάλιστα, εκτεταμένη διπλωματική δραστηριότητα για την παρουσίαση των σκοπιανών θέσεων και συμφερόντων, προκειμένου να λάβει πρόσκληση στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάιο στο Σικάγο.
Η διπλωματική δραστηριότητα
Η εντατική διπλωματική δραστηριότητα και επικοινωνία με συναδέλφους και ιδρύματα στο εξωτερικό και η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων η οποία γίνεται συνεχώς από το κράτος και η δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα του Μπεσίμι που θα δραστηριοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου μήνα με την παρουσία του στην ‘πρωϊνή προσευχή’ που παραδοσιακά διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή αναφορά (FYRMacedonia) δεν σημαίνει ότι το ζήτημα της ονομασίας έχει ολοκληρωθεί. Εμείς στο στάδιο αυτό έχουμε κύριο στόχο την ένταξη της χώρας μας, έστω και με την αναφορά που είναι εισηγμένη στον ΟΗΕ. Αυτή έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα μπορούσαν να συνεχιστούν ανεπηρέαστα», δήλωσε ο Μπεσίμι.
Από τις ΗΠΑ η διπλωματική επίθεση
Η διπλωματική επίθεση θα αρχίσει με μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου μετά από την εκδήλωση της ‘πρωινής προσευχής’ που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Φεβρουαρίου, θα υπάρξουν συναντήσεις στο Πεντάγωνο με δύο Αναπληρωτές Υπουργούς Άμυνας του Λέον Πανέτα.
Εκτός από την άσκηση πίεσης, οι συναντήσεις θα έχουν στόχο την προετοιμασία της συνάντησης Μπεσίμι με Πανέτα, τον Απρίλιο.
Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο Σκοπιανός υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με γερουσιαστές από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα και θα ζητήσει την ένταξη και παρουσίαση των σκοπιανών συμφερόντων και από τους εκπροσώπους της Ενωμένης Σλαβικής Διασποράς και από το Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο της Αμερικής.
«Σικάγο- Ατζέντα 2012»
Η διπλωματική αυτή δραστηριότητα ονομάζεται «Σικάγο- Ατζέντα 2012» και τέθηκε σε λειτουργία από επισκέψεις σε όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με συζητήσεις για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.
Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, στις 3 Φεβρουρίου, ο Μπεσίμι θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τις επόμενες δύο ημέρες θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει πολλές συναντήσεις με ομολόγους του από το ΝΑΤΟ.
Στις 6 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Βελιγράδι, όπου θα συζητήσει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.
Και στη Λάρισα
Στο πρόγραμμα είναι και η επίσκεψη στην Πολυεθνική Ειρηνευτική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει έδρα στη Λάρισα, την Ελλάδα, αλλά προς το παρόν δεν έχει παρθεί απόφαση. Θα γίνει, επίσης, μια πιθανή συνάντηση στη Λάρισα ή στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
«Θα προβούμε σε μεταρρυθμίσεις και σε έντονη διπλωματία αυτήν την περίοδο για να συναντήσουμε όλους τους συνεργάτες μας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα πρέπει να πειστεί από τα επιχειρήματα που έχουμε, ότι η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή. Η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ θα είναι επιτυχία και για την Ελλάδα και για την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Μπεσίμι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου