12 Δεκεμβρίου 2011

Στην Αλβανία οΣταυρός και Ανάσταση. Του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου


Απ’ τις εκδόσεις κύρους Λιβάνη, κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες ένα ακόμη βιβλίο του Αρχιεπισκόπου
Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου. Τίτλος του «Στην Αλβανία, Σταυρός και Ανάσταση». Πρόκειται για συλλογή συνεντεύξεων όλων αυτών των χρόνων σε διάφορα μέσα ενημέρωσης που εστιάζονται όχι μόνο στα αμιγώς θρησκευτικά ζητήματα, αλλά γενικότερα τις κοινωνικές ζυμώσεις στην Αλβανία και την περιοχή ευρύτερα.
Προφανώς το περιεχόμενο είναι σκέψεις ενός ανδρός, που όχι απλώς περιγράφει διεισδυτικά τα τεκταινόμενα, αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί σ’ αυτά. Κύριο θέμα που πραγματεύεται είναι η τιτάνια προσπάθεια ανασύστασης απ’ το μηδέν της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, και εκεί ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο πρωταγωνιστής και ο αρχιτέκτονας, δεν είναι απλώς ο παρατηρητής. Ως εκ’ τούτου έχει σπουδαία σημασία το φως που ρίχνει στη συλλογή αυτή άρθρων και συνεντεύξεων για μια ιστορική περίοδο η οποία δεν είναι πλέον σύντομη, είναι περίοδος εικοσαετίας. Ωστόσο όμως, επειδή για πολλούς δεν είναι άγνωστες οι δυσκολίες αυτής της διαδικασίας ανασυγκρότησης της Ορθοδόξου Εκκλησίας που πέραν των άλλων είχε να περάσει τις συμπληγάδες των εθνικών συγκρούσεων στην Βαλκανική αλλά και τις λεπτές ισορροπίες των ελληνο – αλβανικών σχέσεων, το βιβλίο φεύγει απ’ τα αμιγώς εκκλησιαστικά γεγονότα.
Για την εγκυρότητα της πραγμάτευσης προφανώς εγγυητής είναι ο συγγραφέας, βαθύς γνώστης της εκκλησιαστικής ιστορίας, άνθρωπος υψηλού διανοητικού βεληνεκούς, κυρίως όμως ειρηνοποιός παράγοντας. Ως εκ τούτου το βιβλίο είναι χρήσιμο και για αναγνώστες ευρύτερου ενδιαφέροντος, πέραν των εκκλησιαστικών, όπως στον τομέα της πολιτικής, των συγκρούσεων με θρησκευτικό φόντο και τον τρόπο άμβλυνσης του φανατισμού, της κοινωνικής ανάπτυξης, της δυναμικής των πολυθρησκευτικών κοινωνιών, της ειρηνικής συμβίωσης κ.α.
Ας σημειωθεί ότι από μόνη της η ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η συγκρότηση σε μια συνεκτική κοινότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην περιοχή αυτή των Βαλκανίων οπωσδήποτε πέραν του θαυμαστού θρησκευτικού τετελεσμένου, έχει σπουδαία σημασία και στη διαμόρφωση άλλων ισορροπιών στο εσωτερικό της Αλβανίας και το ευρύτερο περίγυρο.
Και το παρόν βιβλίο στα πρόθυρα των Χριστουγέννων, στη συνέχεια της εντατικής εκδοτικής προσπάθειας των τελευταίων ετών του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αποτελεί συνθετική ανασκόπηση σε ειδικούς τομείς, με τον τρόπο μάλιστα που μόνο εκείνος γνωρίζει.
από: www.deropoli.com
ΠΗΓΗ:  Βορειοηπειρωτικά  

Δεν υπάρχουν σχόλια: